×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(א) הנותן מתנה לחבירו, אין המקבל זוכה בה אלא באחד מן הדרכים שהקונה זוכה בהן במקחו. אם מיטלטלין רוצה ליתן לו, עד שיגביה, או שימשוך דבר שאין דרכו להגביה, או יקנה באחד משאר הדברים שהמיטלטלין נקנין בהן:
ואם קרקע או עבדים נתן לו, עד שיחזיק כדרך שמחזיק הלוקח, או עד שיגיע שטר מתנה לידו. אבל בדברים לא זכה המקבל, אלא כל אחד מהןא עדיין יכול לחזור בו:
When a person gives a gift to a colleague, the recipient does not acquire it until he takes possession through one of the legal processes by which a purchaser takes possession of a purchase.
If the giver desires to give him movable property, the recipient must lift up the article, perform meshichah on an article that one would not ordinarily lift up, or acquire that article through one of the other means through which movable property is acquired.
If he is giving him landed property or servants, the recipient does not acquire them until he manifests ownership over them as a purchaser would, or until a legal document recording the gift reaches his hand.
A verbal statement is not sufficient. The recipient does not acquire the gift, and either one of them still has the option of retracting.
א. כך ב1, ת1. בא׳ לית.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחעודהכל
הַנּוֹתֵן מַתָּנָה לַחֲבֵרוֹ אֵין הַמְקַבֵּל זוֹכֶה בָּהּ אֶלָּא בְּאֶחָד מִן הַדְּרָכִים שֶׁהַקּוֹנֶה זוֹכֶה בָּהֶן בְּמִקָּחוֹ. אִם מִטַּלְטְלִין רוֹצֶה לִתֵּן לוֹ עַד שֶׁיַּגְבִּיהַּ אוֹ שֶׁיִּמְשֹׁךְ דָּבָר שֶׁאֵין דַּרְכּוֹ לְהַגְבִּיהַּ אוֹ יִקְנֶה בְּאֶחָד מִשְּׁאָר הַדְּבָרִים שֶׁהַמִּטַּלְטְלִין נִקְנִין בָּהֶן. וְאִם קַרְקַע אוֹ עֲבָדִים נָתַן לוֹ עַד שֶׁיַּחְזִיק כְּדֶרֶךְ שֶׁמַּחְזִיק הַלּוֹקֵחַ אוֹ עַד שֶׁיַּגִּיעַ שְׁטַר מַתָּנָה לְיָדוֹ. אֲבָל בִּדְבָרִים לֹא זָכָה הַמְקַבֵּל אֶלָּא כׇּל אֶחָד מֵהֶן עֲדַיִן יָכוֹל לַחְזֹר בּוֹ:
(א-ב) הנותן מתנה לחבירו עד כמו שביארנו. פ״ק דקדושין (דף כ״ו וכ״ז) והביאור פכ״ג דהלכות אישות ופי״א ופי״ב דהל׳ מכירה:
הנותן מתנה לחבירו וכו׳ עד כל אחד יכול לחזור בו – דבר פשוט הוא זה בהרבה מקומות וכבר נתבאר פ״ז מהל׳ מכירה דבדברים לבד אע״פ שלא קנה המקבל החוזר בו יש לו משום מחוסר אמנה במתנה מועטת כמו שנזכר שם:
הנותן מתנה לחבירו וכו׳ אלא כל אחד מהן עדיין וכו׳. כתב הרב המגיד ז״ל, דבדברים לבד אע״פ שלא קנה המקבל החוזר בו יש בו משום מחוסרי אמנה במתנה מועטת וכו׳, ע״כ. ומסתברא דהיינו דוקא כשמקבל המתנה הוא חי, אבל אם מת יכול הנותן לומר לו הייתי נותן וליורשיו איני נותן ואין בו אפילו משום מחוסרי אמנה, וכן מצאתי בתשובה, עוד נתבאר בדברי רבינו לקמן הל׳ ד׳ וריש פ״א דהלכות מכירה דבשניהם מודים שהחזיק עלה אין צריך עדים והוא מהגמרא פ״ק דקדושין דלא איברי סהדי אלא לשקרי, וכמו שכתב שם רבינו פרק ה׳ הל׳ ט׳.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחהכל
 
(ב) מחל לחבירו חוב שהיהא לו עליו, או נתן לו הפיקדון שהיה מופקד אצלו, הרי זו מתנה הנקנית בדברים בלבד, ואינו צריך דבר אחר, כמו שביארנו:
When, by contrast, a creditor forgoes a debt to a colleague or gives him an object that previously had been entrusted to the recipient for safekeeping, such a gift is made final by a verbal statement alone. Nothing further is necessary, as we have explained.
א. ד (גם ק): שיש. וכן בהלכה הבאה (רק בד׳). אך לקמן בהלכה זו ׳שהיה׳.
משנה תורה דפוסיםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחאור שמחאבן האזלעודהכל
מָחַל לַחֲבֵרוֹ חוֹב שֶׁיֵּשׁ לוֹ עָלָיו. אוֹ נָתַן לוֹ הַפִּקָּדוֹן שֶׁהָיָה מֻפְקָד אֶצְלוֹ. הֲרֵי זוֹ מַתָּנָה הַנִּקְנֵית בִּדְבָרִים בִּלְבַד. וְאֵין צָרִיךְ דָּבָר אַחֵר כְּמוֹ שֶׁבֵּאַרְנוּ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

מחל לחבירו חוב וכו׳ עד כמו שביארנו – כבר נתבאר זה פ״ט מהל׳ מכירה:
מחל לחבירו חוב שיש לו עליו או נתן לו הפקדון וכו׳ – יש לדקדק בדברי רבינו אי ס״ל כהרא״ש שכתב הטור ז״ל בשמו סימן ע״ד אבל אם יש לאדם חפץ ביד חבירו ואומר לו אני מוחל לך החפץ לאו כלום היא אא״כ שיאמר לו אני נותנו לך דמלשון רבינו ז״ל שכתב גבי חוב מחילה וקאמר גבי פקדון או נותן לו הפקדון ולא ערבינהו בחדא דהיל״ל מחל לחבירו חוב או פקדון שהיה וכו׳ משמע דאית ליה כדברי הרא״ש ז״ל דגבי פקדון לא שייך מחילה אלא לשון נתינה אבל ממ״ש רבינו ז״ל בפ״ה מהל׳ מכירה נראה בהפך שכתב שם יש דברים הרבה שאינם צריכים קנין וכו׳ או המוחל לחבירו חוב או פקדון שיש לו בידו משמע מלשון זה דגבי פקדון שייך לשון מחילה ולכך נראה ליישב דברי רבינו ז״ל דהך דהכא הוי דוקא משום דהוא דוכתא דדינא דמתנה אבל בפ״ה מהל׳ מכירה אין כוונתו שם אלא לבאר שאין צריך לאותם הדברים קנין ולאו בדוקא נקט מוחל חוב או פקדון אבל לעולם דבפקדון לא מהני אלא לשון מתנה וכדכתב הרא״ש ז״ל וכדדייק לישניה דהכא:
מחל לחבירו חוב שיש לו עליו כו׳. מהרי״ק בשרשיו דקדק מדברי רבינו אלו שכתב מחל לחבירו חוב שיש לו עליו או נתן לו הפקדון וכו׳ דגבי חוב דוקא מהני לשון מחילה אבל בפקדון אם אמר פקדון זה שבידך מחול לך לא אמר כלום אלא בלשון נתינה קנה. ורואה אני שאין דקדוק זה כלום שהרי בהלכות טוען פ״א כתב הטוען מטלטלין על חבירו וכו׳ או שאמר מחלת לי או נתת לי או מכרת לי כו׳ הרי דשיתף מלת מחילה גבי מטלטלי נמי ודוק (א״ה עיין מה שרמזתי בפכ״ג מהל׳ אישות. ועיין פ״ה מהל׳ מכירה הלכה א׳ שכתב הרמב״ם או המוחל לחבירו חוב או פקדון שיש לו):
מחל לחבירו חוב שיש לו עליו וכו׳. בספר כתיבת יד קדמון מצאתי כתוב וז״ל: הר״י קולין בשורש צ״ד דקדק מלשון רבינו ומלשון טור חו״מ, מדכתבו, מחל לחבירו חוב או נתן לו פקדון וכו׳, ולא כתבו מחל או נתן לחבירו חוב או פקדון וכו׳, דדוקא בחוב מהני מחילה דאין לו עליו אלא שעבוד בעלמא, אבל גבי פקדון דממונא דאיתיה בעיניה הוא צריך שיאמר לו בלשון מתנה ולא בלשון מחילה, ואע״פ שהפקדון ביד הנפקד המקבל מתנה עכ״ד, ואישתמיטתיה מה שכתב רבינו פ״ה מהלכות מכירה המוחל לחבירו חוב או פקדון וכו׳ עכ״ל. והרב לח״מ ז״ל ג״כ הקשה קושיא זו ע״פ מה שכתב הטור משם הרא״ש בחו״מ סי׳ ע״ג שהם כדברי מהר״י קולין ז״ל, ותירץ דבהלכות מכירה אין כוונתו שם אלא לבאר שאין צריך לאותם הדברים קנין, ולאו בדוקא נקט מוחל חוב או פקדון אבל לעולם דבפקדון לא מהני אלא לשון מתנה וכו׳, ע״כ. גם המשנה למלך ז״ל הקשה לדברי מהר״י קולין ממה שכתב רבינו פ״א דטוען ונטען ה״ג, הטוען מטלטלין על חבירו וכפר בכל וכו׳, או שאמר אמת שהיה לך אצלי אבל מחלת לי או נתת לי או מכרת לי וכו׳, הרי דשיתף מלת מחילה גבי מטלטלי נמי ע״כ, והרואה יראה שדקדוק זה קל הוא מהלשון שבהלכות מכירה, ואפ״ה דחה אותו הרב לח״מ ז״ל דהתם אגב גררא הוא דכתב כן ולאו דוקא, דכאן הוא מקומו האמיתי, ומלבד שיש לתמוה על המל״מ ז״ל איך לא ראה דברי הרב לח״מ ז״ל, עוד יש לתמוה שהוא ז״ל היה בקי בדברי הפוסקים ז״ל וכמה פוסקים תפסו דברי מהר״י קולין ז״ל ושדיוקו בדברי רבינו אמת, ואיך יכתוב שאין דקדוק זה כלום, הלא המה מהראנ״ח ז״ל ח״א סי׳ ע״ז והמבי״ט ז״ל ח״א סי׳ שי״ד ושו״ת לחם רב סי׳ קמ״ב, וע״ע למהרשד״ם חו״מ סי׳ רע״ח, שוב ראיתי להרב כנסת הגדולה חו״מ סי׳ רמ״א בהגהת הבית יוסף אות כ״ו שכתב דמהרשד״ם חו״מ סי׳ שצ״ה תירץ דבפרק ג׳ מזכיה מיירי בפקדון שנגנב ונאבד דהוי כמלוה עיי״ש, וכבר הוזכר חילוק זה בדברי הפוסקים ז״ל אך אינו מבואר בדברי רבינו, ועם כי מצאתי למהרשד״ם ז״ל שם סי׳ שכ״ח שכתב שסברת מהר״י קולין ז״ל אינה כל כך מוכרחת עיי״ש, מאחר שמלבד הראיות שהביא מהר״י קולין ז״ל שם עוד מצאתי להרב בית יוסף ז״ל שפסק כן בשלחנו הטהור חו״מ סוף סי׳ ע״ג, נראה שכן יש לנו לתפוס להלכה ולמעשה.
מחל לחבירו חוב שיש לו עליו או נתן לו הפקדון שהיה מופקד אצלו הרי זו מתנה הנקנית בדברים בלבד:
מלשון הזה מוכח דבחוב מהני בלשון מחילה ובפקדון לא מהני בלשון מחילה ובעינן לשון מתנה והוא כמש״כ הטור סימן ע״ג סעיף י״ט, כתב הש״ך דדוקא במעות צרורים וחתומים, דאל״כ כיון שיכול להשתמש בהן ואפילו תובע אותם המפקיד קודם שהוציאם א״צ להחזיר אותן המעות עצמם אלא יכול ליתן מעות אחרים וכמש״כ לקמן סימן רצ״ב בשם תוס׳ דפרק אלו מציאות א״כ דמי להלואה ושייך בהו לשון מחילה עכ״ל, והחכ״צ בהגהותיו לט״ז תמה עליו דתוס׳ לא כתבו רק למ״ד דנאנסו חייב משא״כ לדידן דקיי״ל כרב נחמן דשומר שכר הוי ע״י היתר שמוש ודאי כ״ז דאיתא בעינא ברשותו דמפקיד קאי ומש״ה כי לא הוציא לא מעל וא״כ לשון מחילה לא מהני בפקדון דמעות אף אם המה מותרין, ואם כי בדברי התוס׳ שפיר אמר, אבל מה שחשב לטעות בדין זה, לדעתי י״ל ע״פ מש״כ הרא״ש בשם ראב״ד לפרש הא דבשומר אבדה דשרי רבנן לאשתמושי ביה קיי״ל דחייב באונסין ובמפקיד מעות קיי״ל דשומר שכר הוי, משום דהנאת שמוש דכאן גריעא מהנאת שמוש של דמי אבדה לפי שירא לשלוח בהן יד לקנות בהן סחורה שמא יבוא המפקיד לתבוע פקדונו, אבל בדמי אבדה יודע שישהה אצלו ימים רבים. ולפ״ז היכי דמחל המפקיד אף אם נימא דמחילתו לא מהני מ״מ סמכא דעתיה דנפקד להשתמש בהן כבדמי אבדה, ודאי כיון שאין רצונו של הבעלים ליקחם ממנו ולתבוע מאתו ואינו ירא להשתמש בהן ולשלוח יד לקנות בהן סחורה, והוי ע״י היתר תשמיש כשואל, ודאי לשיטת התוס׳ הוה לוה עלייהו דכיון דע״י היתר שמוש דיליה הוי חייב באונסין הוה לוה עלייהו, ואם בא לתבוע המפקיד אינו מחזיר אותן המעות ומצי להחזיר לו דמים אחרים, וכיון דהוי לוה תו מהני מחילה דיליה דהוי כמו בכל חוב דעלמא דמועיל לשון מחילה, ולפ״ז אתיא ההלואה עם המחילה בבת אחת, וכיו״ב מצאנו רבות גיטה וידה באין כאחד, ושה״ש עם ההקדש באין כאחד, כיון דע״י המחילה הוי הלואה ונסתלק מעל הדמים האלה וא״צ להחזיר הנך מעות אף אם איתנהו בעין תו מועיל שפיר לשון מחילה ודוק:
ופירוש דברי התוספות דאין ה״נ דהיתר תשמיש מחייבא באונסין לרב הונא ורב יוסף דסבר כוותיה [לשיטת רבנן בתוס׳] דלא גרע משואל, רק משום חיוב דאונסין לחודא לא הוי מעל המפקיד דהוי כמו לא בקע בו, דאם מצי המשאיל לחזור בו אע״ג דחייב באונסין מ״מ לא מעל, רק להנך דמחייבי באונסין ע״י היתר שמוש ממילא הוי לוה ואף אם איתנהו להנך זוזי בעינייהו לא בעי למיהדר ומצי יהיב אחריני תחתייהו, וטעמא דמלתא דהמפקיד אסוחי לדעתיה מהנך דמים וקיימי ודאי לשימוש כיון דאף אם לא ישתמש בהן מתחייב באונסייהו לכן ודאי יהנה מהם והוי לוה עלייהו ולהוצאה ניתנה ככל הלואה, אבל למ״ד דהיתר שמוש לא מייתי חיוב אונסין א״כ כיון דלא מתחייב באונסייהו לא קיימי כולי האי לשימוש כיון דאם ישתמש בהן ודאי יתחייב באונסייהו, ולא אסוחי דעתיה דמפקיד מהנך זוזי וברשותו דמפקיד קיימי, וז״פ. ולא הוצרכתי לזה רק להוציא ממה שראיתי להרב מחנ״א הלכות שומרין סי׳ כ״ח שהבין בדברי תוספות דהיתר שמוש לא מייתי לחיוב אונסין רק דבמעות הוה לוה בדמי אבידה וחילק בין חפץ למעות יעו״ש שנדחק בהא דהשואל קורדום טרם שבקע בו דאמאי חייב באונס יעו״ש. ולא ידעתי מי הביאו לכך, דרבותינו לא כתבו רק דחיוב אונסין הוי סיבה להיות לוה בהנך דע״י שמוש דילהו להוצאה קיימי וכמש״ב, אבל ודאי דהיתר שמוש מייתי לאונסין להתחייב ודאי מפורש בתלמודין בדמי אבדה ולרב הונא במפקיד אצל שולחני, ולשיטת הראב״ד שבארתי כל היכי דיהיב לו רשות להשתמש בהדיה ודאי דהוי שואל אף בחפץ שהפקיד אצלו דהוי כדמי אבדה דסמכא דעתיה להשתמש בהן וכמש״כ הרשב״א הביאו הב״י סימן ע״ב ודוק היטב:
מחל לחבירו חוב שיש לו עליו, או נתן לו הפקדון שהיה מופקד אצלו הרי זו מתנה הנקנית בדברים בלבד וא״צ דבר אחר כמו שביארנו.
הלח״מ וכן המל״מ הקשו דמדברי הרמב״ם כאן מוכח דבפקדון לא מהני מחילה, וכן הוכיח המהרי״ק ובפ״ה מה׳ מכירה כתב או המוחל לחבירו חוב או פקדון שיש לו בידו והלח״מ כתב דשם כתב אגב גררא וכונתו דגם שם היה צ״ל או נתן פקדון, ומל״מ כתב להיפוך דכאן לאו דוקא, והנה גם מדבריו כאן מבואר חדוש גדול דבפשוטו מכיון שאנו אומרים דבפקדון לא מהני מחילה וכדברי הרא״ש אלא מתנה, א״כ צריך הנפקד לקנות הפקדון אלא דא״צ מעשה קנין אחר משום דקונה עי״ז שמונח בחצרו, וא״כ מה זה שכתב הרי זו מתנה הנקנית בדברים בלבד דאטו עד השתא לא שמעינן דחצר קונה, וכבר מבואר דין זה בפ״ד מה׳ מכירה הל׳ ד׳ היו הפירות ברשות הלוקח כיון שקבל עליו המוכר למכור קנה לוקח, ולא כתב שם שזהו מקח הנקנה בדברים, ומה שכתב כאן כמו שבארנו כונתו לדבריו בפ״ה מה׳ מכירה שהבאנו שכתב יש דברים שאין צריכין קנין ואין לקנין בהם טעם, וחשיב המוחל לחברו חוב או פקדון שיש לו בידו, והוסיף כאן דגם בדרך נתינה לא צריך קנין ודבריו צריכין ביאור דלמה לא צריך קנין היכי שהוא בדרך נתינה, ומטעם זה קשה ביותר לפי דברי הלח״מ דבה׳ מכירה צ״ל או נתן פקדון דא״כ למה אין לקנין בהם טעם.
והנה במה שכתב שם שבדרך מחילה לא צריך קנין ולא שייך קנין היה אפשר לומר כיון דמחילה הוא דרך סילוק ולא דרך הקנאה ועל סילוק לא צריך קנין ולא שייך קנין, דקנין הוא דוקא היכי שהוא דרך הקנאה, אבל באמת טעם זה אינו להלכה לשיטת הרמב״ם דבכתובות ריש הכותב איתא איבעיא להו קנו מידו מהו, ופליגי רב יוסף ור״נ דרב יוסף אמר מדין ודברים קנו מידו, ור״נ אמר מגופה של קרקע קנו מידו, ופירש״י דקאי אברייתא דהאומר לחבירו דו״ד אין לי על שדה זו מי אמרינן לא הקנה בחליפין הללו כלום ולא אמר עליה אלא לשון דין ודברים או דילמא אין חליפין באים אלא לדבר שיש בו ממש שזה קנה את הסודר ומקנה לו חפץ המכר או המתנה, ועל גופה של קרקע קנו מידו ומתנה גמורה היא, ומבואר מדברי רש״י שקנין אינו שייך על סילוק אלא על מתנה, אבל הרמב״ם פי׳ דקאי אמתני׳ דכתב לה בעודה ארוסה דתנן דלא מהני אלא לענין שאם מכרה ונתנה קיים אבל אוכל פירות בחייה, וע״ז אמרינן שאם קנו מידו מהני גם לפירות וכתב הרמב״ם בפכ״ג מה׳ אישות הל׳ ב׳ וז״ל ואם קנו מידו כשהיא ארוסה שאין לו דו״ד בנכסיה הרי סילק עצמו מגוף הקרקע ואין לו בנכסיה פירות לעולם ואפי׳ ערער על קנינו וכו׳ אין שומעין לו אלא כבר סילק עצמו מגוף הקרקע, ומבואר מדבריו דעל סילוק נמי שייך קנין, וא״כ למה כתב דבמחילה לא צריך קנין ולא שייך קנין, וע״כ דהוא מטעם אחר דכיון דהוא מוחל לו דבר שהוא כבר אצלו לא צריך קנין ולא שייך קנין דתיכף כשהוא מוחל כבר נגמרה המחילה ולא צריך ולא שייך קנין ע״ז אלא שהוא סובר דגם בפקדון שייך דין מחילה וכאן כתב דאינו מטעם גדר מחילה דהא הוכחנו דשיטתו דגם בסילוק מהני קנין אלא דהוא מטעם דכיון שהוא כבר אצלו לא צריך קנין, ולכן גם בדרך נתינה כן נקנה בדברים, אלא דאכתי צריך ביאור מה שהקשינו דהא קיי״ל דפקדון כל היכי דאיתא ברשותא דמרא איתא ולמה לא צריך קנין.
ונראה דסובר הרמב״ם דפקדון עומד ברשות הנפקד וכמו שכתבנו בפ״א מה׳ נז״מ ואף דלא אמרינן בשביל זה דיצא מרשות המפקיד דהא יכול להקדישו יש לומר דזהו בשביל שהנפקד הוא בגדר שלוחו להחזיקו ברשותו, אבל מ״מ הוא ברשות הנפקד, וכיון דגבי קנין העיקר הוא רשות, וחצר הוא רק גדר רשות ולכן חדוש הוא בפקדון דא״צ שהפקדון יהיה בחצרו ואפי׳ הפקדון הוא ברה״ר ג״כ קנה הנפקד דהעיקר הוא מה שהוא עומד ברשותו, וזהו החלוק ממה שכתב בפ״ד מה׳ מכירה דשם מיירי דהיו הפירות ברשות הלוקח והיינו בביתו או בחצרו שלא בגדר פקדון ושם קונה ע״י קנין חצר וצריך גדרי חצר ואינו מקח הנקנה בדברים, אבל כאן דמיירי בפקדון כתב שאינו צריך קנין כלל כיון שהוא ברשותו.
-השמטות ומלואים-
במש״כ לעיל ולכן חדוש הוא בפקדון דא״צ שהפקדון יהי׳ בחצרו ואפי׳ הפקדון הוא ברה״ר ג״כ קנה הנפקד, העירני שארי הגרש״א דרצינסקי שי׳ דהוא נגד גמ׳ מפורשת ריש המפקיד דבקיימא באגם לא קנה הנפקד ותמהתי על עצמי שכתבתי כן, אכן אח״כ הראני הרב ר׳ יצחק גרוזלסקי שי׳ דלפי׳ הר״ח שם בסוגיא נכונים דברי, וז״ל הר״ח פי׳ אחר ללישנא קמא דרבא לא קני כפל דהא ליתא ברשותיה דליקני לה במשיכה ויזכה בכפילא, לפיכך אמר פרתי קנויה לך מעכשיו בעידנא דעיילא ברשותיה חוץ מגיזותיה וולדותיה, וללישנא בתרא דרבא אע״ג דהות באגמא קני לה דהא ברשותיה קיימא מעידנא דאפקיד מרה לגביה דהא מיחייב בשמירתה ומיגו דאיחייב בשמירתה כל היכי דאיתה ברשותיה קיימא הילכך זכי לה בכפילא דאמרינן סמוך לגנבתה אקנייה ליה מרה ונפקא מרשותיה ומשכחתא דממי שהפקדון אצלו נגנבה עכ״ל, ושמחתי מאוד שכיונתי ב״ה לאמיתו דהא בודאי קיי״ל כאיכא דאמרי כמו שפוסק הרי״ף תמיד ונתחזקו דברי מה שכתבתי בריש פ״א מה׳ נזקי ממון שבארתי בארוכה דעת הרמב״ם שהפקדון עומד ברשות הנפקד ע״ש.
משנה תורה דפוסיםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחאור שמחאבן האזלהכל
 
(ג) וכן, האומר לחבירו, מנה שיש לי בידך תנהו לזה, קנה, ואין אחד מהן יכול לחזור בו, בין שנתן המנה לזה בחוב שהיה לו אצלו, בין שנתנו לו מתנה, בין שהיה המנהא חוב אצלו, בין שהיה פיקדון בידוב, כמו שביארנו:
Similarly, if a person tells a colleague: "You owe me a maneh. Give it to this person,⁠" the intended recipient acquires it. Neither has the option of retracting. This applies whether he gave the recipient the maneh in payment for a debt he owed him, or whether he gave it to him as a gift. And it applies whether the maneh had been given to the person to whom the giver charged with making the gift as a loan or it had been entrusted to him for safekeeping, as we have explained.
א. בד׳ לית. וחסרון הניכר הוא.
ב. ד: אצלו. שינוי לשון שלא לצורך.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחעודהכל
וְכֵן הָאוֹמֵר לַחֲבֵרוֹ מָנֶה שֶׁיֵּשׁ לִי בְּיָדְךָ תְּנֵהוּ לָזֶה קָנָה . וְאֵין אֶחָד מֵהֶן יָכוֹל לַחְזֹר בּוֹ. בֵּין שֶׁנָּתַן הַמָּנֶה בְּחוֹב שֶׁיֵּשׁ לוֹ אֶצְלוֹ בֵּין שֶׁנְּתָנוֹ לוֹ מַתָּנָה בֵּין שֶׁהָיָה חוֹב אֶצְלוֹ בֵּין שֶׁהָיָה פִּקָּדוֹן אֶצְלוֹ כְּמוֹ שֶׁבֵּאַרְנוּ:
[א] דיני מעמד שלשתן תמצא בתשובות בסי׳ ח׳ ובהל׳ מכירה פ״ו ובהלכות הלואה פי״ו ע״כ:
וכן האומר לחבירו מנה וכו׳ עד כמו שביארנו. ספ״ק דגיטין (דף י״ג י״ד) בב״ב פ׳ מי שמת (דף קמ״ד וקמ״ח) והביאור פ״ו דהלכות מכירה:
וכן האומר לחבירו מנה שיש לי וכו׳ – ג״ז נתבאר ממכירה וזהו דין מעמד שלשתן הנזכר בגמ׳:
וכן האומר לחבירו מנה שיש לי בידך וכו׳. עיקר הדין בגיטין י״ג [ע״ב] משום מעמד שלשתן, ובפ״ו דהלכות מכירה ה״ח כתב רבינו בין פקדון בין מלוה וכאן ביאר פרטי המקבל, וכן כתב פ״ג דשלוחין ושותפין ה״ז, ומכיון דהוי הלכתא בלא טעמא לכך פסק פרק ט״ז דמלוה ולוה ה״ג שאם נמצא הלוה עני חוזר על המלוה עיי״ש. וראיתי להרב כנסת הגדולה חו״מ סי׳ קכ״ו בהגהת הטור אות י״ד שכתב וז״ל: נראה לי פשוט שאם המקבל קטן אין דין מעמד שלשתן דקטן כשלא בפניו דמי ע״כ, ויש לגמגם בהוראה זו אחרי המחילה הראויה דכיון דזכות הוא לו להקטן הא קיימא לן זכין לאדם שלא בפניו, ומכח זה פסק רבינו פרק כ״ט דהלכות מכירה הל׳ י״א דקטן שקנה קרקע ונתן דמים והחזיק בה תעמוד בידו דזכין לאדם שלא בפניו וכו׳, א״כ מטעם זה היה לנו לזכות להקטן דבפניו לא גרע משלא בפניו, אם לא שנאמר דכיון דדין זה הוא הלכתא בלא טעמא אין לך בו אלא חדושו.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחהכל
 
(ד) כדרךא שאין צריכין עדים לענין מקח וממכר אלא לגלות הדבר בלבד אם היתה שם טעינהב וכפירה, כך במתנות ובמחילותג אין צריכין עדים אלא מפני המשקרין:
Just as with regard to buying and selling, witnesses are necessary only to reveal the truth of the situation when there are claims and denials, so too, with regard to the waiver of obligations and gifts, witnesses are necessary only because of liars.
א. ד: כשם. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
ב. ד (גם פ, ק): טענה. אך ׳טעינה׳ היא שם הפועל.
ג. ד (מ׳במתנות׳): במחילות ומתנות. אך מתנות הן הנושא העיקרי כאן.
משנה תורה דפוסיםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחעודהכל
כְּשֵׁם שֶׁאֵין צְרִיכִים עֵדִים לְעִנְיַן מִקָּח וּמִמְכָּר אֶלָּא לְגַלּוֹת הַדָּבָר בִּלְבַד אִם הָיְתָה שָׁם טַעֲנָה וּכְפִירָה. כָּךְ בִּמְחִילוֹת וּמַתָּנוֹת אֵין צְרִיכִין עֵדִים אֶלָּא מִפְּנֵי הַמְשַׁקְּרִים:
כדרך שאין צריכין כו׳ עד מפני המשקרין. פ׳ האומר דקדושין (דף ס״ה):
כדרך שאין צריכין עדים לענין מקח וממכר וכו׳ – גם זה נתבאר פ״א מהלכות מכירה דלא איברו סהדי אלא לשקרי אבל כל זמן ששניהם מודים די בכך אפילו בלא עדים:
כשם שאין צריכים עדים וכו׳. דין זה כבר ביארו רבינו פרק ה׳ דהלכות מכירה הל׳ ט׳ עיי״ש.
משנה תורה דפוסיםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחהכל
 
(ה) כשם שהמוכר צריך לסיים הממכר, כמו שביארנו, כך הנותן. כיצד, הכותב לחבירו, קרקע מנכסי נתונה לך, או שכתב לו, כל נכסי קנויין לך חוץ ממקצתן, הואיל ולא סיים הדבר שנתן לו ואינו ידוע, לא קנה כלום, ואינו יכול לומר לו, תן לי פחות שבנכסיך, עד שיסייםא לו המקום שנתן לו. אבל אם אמר לו, חלק כך וכך בשדה פלונית, הואיל וסיים השדה, אף על פי שלא סיים החלק, נוטל אותו חלקב מן הפחות שבאותה השדה:
Just as a seller must define the property that he sells, as we have explained, so too, a person who gives a gift must define what he is giving.
What is implied? If a person writes a deed to a colleague which states: "Land from my property is given to you,⁠" or he writes: "All of my property is acquired by you with some exceptions,⁠" since he did not identify the property he was giving, and the recipient did not know what he was receiving, the recipient does not acquire anything. The recipient may not demand of the giver: "Give me the least valuable of your properties.⁠" Instead, he acquires nothing unless the giver defines the place that he is giving him.
Different rules apply, however, if the giver tells the recipient: "I am giving you a portion worth such and such in this and this field.⁠" Since he defined the field, even though he did not define the portion of the field, the recipient may collect a portion of that value from the least valuable portion of the field.
א. ד: שסיים. וקלקול לשון הוא.
ב. ב1: החלק.
משנה תורה דפוסיםראב״דמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחמרכבת המשנהאור שמחאבן האזלעודהכל
כְּשֵׁם שֶׁמּוֹכֵר צָרִיךְ לְסַיֵּם הַמִּמְכָּר כְּמוֹ שֶׁבֵּאַרְנוּ כָּךְ הַנּוֹתֵן. כֵּיצַד. הַכּוֹתֵב לַחֲבֵרוֹ קַרְקַע מִנְּכָסַי נְתוּנָה לְךָ. אוֹ שֶׁכָּתַב לוֹ כׇּל נְכָסַי קְנוּיִין לְךָ חוּץ מִמִּקְצָתָן. הוֹאִיל וְלֹא סִיֵּם הַדָּבָר שֶׁנָּתַן לוֹ וְאֵינוֹ יָדוּעַ לֹא קָנָה כְּלוּם. וְאֵינוֹ יָכוֹל לוֹמַר לוֹ תֵּן לִי פָּחוּת שֶׁבִּנְכָסֶיךָ עַד שֶׁסִּיֵּם לוֹ הַמָּקוֹם שֶׁנָּתַן לוֹ. אֲבָל אִם אָמַר לוֹ חֵלֶק כָּךְ וְכָךְ בְּשָׂדֶה פְּלוֹנִית הוֹאִיל וְסִיֵּם הַשָּׂדֶה אַף עַל פִּי שֶׁלֹּא סִיֵּם הַחֵלֶק נוֹטֵל אוֹתוֹ חֵלֶק מִן הַפָּחוּת שֶׁבְּאוֹתָהּ שָׂדֶה:
אמר לו חלק כך וכו׳ – א״א זה הדרך הולך על דרך פירוש הרב ז״ל שפירש במסכת גיטין וקשיא לן מה שאמרו במנחות בית בביתי אני מוכר לך מראהו עלייה הגרועה ואם נפלה נפלה ללוקח וכן שור בשורי אמאי והא לא סיים והא לא קנה כלום. ואולי נאמר כיון שהדין ידוע שיד בעל השטר על התחתונה כאילו פירש הגרוע או הנפול או המת ודין זה כשאין שם אלא גרוע אחד או מת אחד שהוא כמסויים אבל אם היו שנים גרועים או שנים מתים לדעת הרב ז״ל לא קנה כלום.
כשם שהמוכר צריך לסיים כו׳ כיצד הכותב כו׳ אבל אם אומר לו חלק כך וכך כו׳ עד שבאותה השדה: כתב הראב״ד ז״ל זה הדרך הולך וכו׳:
ואני אומר הרי שרבו מודה לו, ומה שהקשה הראב״ד ז״ל ממנחות כבר כתבה ר״מ ז״ל פכ״א דהל׳ מכירה והיא נאמרה פ׳ הרי עלי עשרון ושקלינן וטרינן עלה והכין אסיקנא לה משום דיד בעל השטר על התחתונה ואנן לא דחקינן אלא אמרינן לסיפא דמיא דמה לי בית בביתי מה לי חלק בשדה פלונית שכל מין הבתים כשדה פלוני הם ובית אחד מהם כחלק מן השדה משא״כ ברישא קרקע מנכסי שיש בהם כמה מינים שדות וכרמים גנות ופרדסים ברכות מים וגרנות ובורות שיחין ומערות יער וכרמל והרים וגבעות שפלה וערבה נחלים וגאיות אגמים ונהרות סלעים וטרשים שהכל נקרא נכסים וקרקע והוא נקרא סוג לפי המינים הנכללים בו והשדה הוא מין מהמינים והחלק בו נפרד ונחלק בלשון המדברים וזה פשוט לבעלי ההגיון ואם מנעונו רבותינו ז״ל ממנו אותנו ואת בנינו כל דקדוק התלמוד וחלוקיהם הם הם ואין ספק בדבריהם וזה ברור:
כשם שהמוכר צריך לסיים הממכר וכו׳ כיצד הכותב לחבירו קרקע מנכסי נתונה לך או שכתב כל נכסי קנויין לך פחות ממקצתן וכו׳ – בהשגות א״א זה הדרך הולך וכו׳. ואיני יודע איך עלה בזה תירוץ לדברי המחבר שאם נאמר דהאומר בית בביתי כיון שידוע הוא שיד הלוקח על התחתונה הרי הוא כמסויים שהוא גרוע וכאילו סיימו בפירוש א״כ אף אנו נאמר באומר קרקע מנכסי נתונה לך שיקנה המקבל הגרוע שבכל קרקעות הנותן שהדבר ידוע שיד מקבל על התחתונה וה״ז כאילו סיימו בפירוש אלא ודאי לדברים אלו אין עיקר לפי סברא זו. ונ״ל שלא חשב הר״א ז״ל אלא לתרץ מ״ש האלפסי ז״ל בפ״ק דגיטין. ועתה אבאר מאין יצא זה. הביאו בגיטין פ״ק המשנה השנויה במסכת פאה וכך היא הכותב נכסיו לעבדו יצא בן חורין שייר קרקע כל שהוא לא יצא בן חורין וקא סלקא דעתין לאוקמה דטעמא דלא יצא לחורין משום דלא פלגינן דבורא הוא. וז״ל הרב אלפסי ז״ל בהלכותיו ת״ק סבר כיון דשייר קרקע כל שהוא סתם לא יכול עבדיה לברורי לההוא כל שהוא דלקני שאר נכסים הילכך לא קני בנכסים ולא מידי וכיון דלא קנה כלום עצמו נמי לא קנה דלא פלגינן דבורא עכ״ל. ואע״ג דהך אוקימתא לא קיימא למסקנא דגמ׳ כמו שביאר בפ׳ זה דקדק ממנה הרב ר׳ יהוסף הלוי וכתב דכל דלא סיים לא קנה ושמיע ליה מינה כיון דהכא דינא מאן דמקני מידי לחבירו אגב ד׳ אמות קרקע צריך לסיומי ליה להנהו ארבע אמות דאי לא סיים ליה ארבע אמות בפירוש לא קנה ואע״ג דאמרינן חצי שדה אני מוכר לך משמנין ביניהם ונוטל חצי שדה התם משום דסיים לו השדה, אלו דבריו בגיטין וזאת היא סברת המחבר תלמידו וחכמי הדורות נחלקו עליהם ואמרו שטעם זה לחלק בין מסיים לו השדה ואינו מברר החלק לאינו מסיים כלל אינו דכי היכי דכשאינו מסיים לו כלל יכול לדחותו ולומר לו בכל הקרקע לא זהו שנתתי לך ה״נ בחלקי השדה יכול לדחותו ולומר לו בכל חלק ממנו לא זהו אלא ודאי שמעת מינה דלא בעינן סיום כלל. ועוד ראיה לזה מדגרסינן פ׳ שני דייני גזירות (כתובות ק״ט:) ההוא דאמר להו דיקלא לברת אזול יתמי פלוג ולא יהבו לה דיקלא סבר רב יוסף למימר היינו מתניתין א״ל אביי ומי דמי התם כל חד וחד מצי מדחי ליה הכא דיקלא גבייהו הוא, אלמא קני ליה לדיקלא ואע״ג דלא מסיים ואמרינן נמי בשלהי גט פשוט גבי שטר לך בידי פרוע הגדול פרוע א״ל רבינא לרבא אלא מעתה שדי מכורה לך גדולה מכורה לך ואהדר ליה שאני התם דיד בעל השטר על התחתונה אלמא שדה גדולה הוא דאינה מכורה הא שדה קטנה מכורה ותנן נמי בית בביתי אני מוכר לך מראהו גרוע נפל מראהו נפול עבד מעבדי אני מוכר לך מראהו קטן [מת] מראהו מת וכבר פסק המחבר עצמו דין זה פכ״א מהל׳ מכירה אלו דברי האחרונים והם פירשו ההיא דגיטין בדרך אחרת וראיתי לרב בעל העיטור שכתב בדין האגב כדברי אבן מיג״ש ז״ל:
אבל אם אמר לו וכו׳ – כבר נתבאר זה ואפשר לומר שאלו המפרשים חולקים בין מתנה למכר והטעם שבמתנה המוציא מחבירו עליו הראיה וכיון שכן יכול לדחותו בכל הקרקע ולומר לו לא זהו אבל במכר נהי דיד בעל השטר על התחתונה מ״מ אין זה קרוי מוציא מחבירו כיון שדמים הוא נותן ואע״פ שכתב המחבר כשם שהמוכר וכו׳ לא להשוותן לגמרי אמר כן ועם זה לא נשאר עליהם תשובה רק מאותה דפ׳ שני דייני גזרות וי״ל בההיא דמתנת שכיב מרע שאני דאינו בא להוציא אלא מן היורשים אלא שנראה מדבריהם שאין דעתם לחלק בין מתנה למכר שאל״כ למה הוצרכו לחלק במסיים והלא ההיא דחצי שדה במכר היא ודבריהם צ״ע:
כשם שהמוכר צריך לסיים הממכר וכו׳ – כתב הרב המגיד על זה והאריך ובסוף הניח הדבר בצריך עיון. ואני אומר דההיא דשני דייני גזירות לא קשיא דאיכא לאוקומי כדאמר דיקלא משדה פלונית והביא דגט פשוט כשהיה לו שדה חלוק לשנים אחד גדול ואחד קטן וא״ל שדה שבמקום פלוני מכור לך וכן ההיא דבית בביתי כשהיה לו בית חלוק לשנים אחד גדול ואחד קטן וא״ל בית בביתי שבמקום פלוני מכור לך דהוה ליה כי סיים לו שדה ולפי שאין אלו מקומות דין זה לא חש הגמרא להאריך בכך:
כשם שהמוכר צריך לסיים וכו׳ – כתב ה״ה על דברי הראב״ד ז״ל ואיני יודע איך עלה בזה תירוץ לדברי המחבר וכו׳. ונ״ל שלא חשב הר״א ז״ל אלא לתרץ דברי הרב אלפסי ז״ל וכוונתו לומר דדברי האלפסי ודאי מצי לשנויי הכי דדבריו סתומים ואפשר לפרשם דמאי דקאמר דלא קני עבד אע״פ שיאמר לו לאדון טול השיור מקרקע עידית איירי דאיכא קרקע אחר עידית וכיון ששניהם עידית יכול לומר לא זה הוא ששיירתי לעצמי אלא זה ואע״ג דשאר נכסים שהם זיבורית קנה דודאי אין השיור מהם מ״מ כיון דלא מצי קני כלהו חוץ מן הקרקע ששייר לא קנה כלל דל״פ דיבורא והוא הדין והוא הטעם היכא דמכר ויש שנים גרועים דמצי ליה למימר לא זה הוא אלא אחר וזיל הכא קא מדחי ליה כו׳ ולא קני כלל אבל דברי רבינו אי אפשר ליישב דבריו שכתב ואינו יכול לומר לו תן לי פחות שבנכסיך עד שיסיים המקום שנתן לו דמשמע אפילו אין שם אלא קרקע אחד גרוע לא מצי למימר ליה תנהו ואין אופן אחר לזכותו אלא שיסיים המקום. עוד כתב ה״ה ז״ל ועוד ראיה בזה מדגרסינן בפ׳ שני דייני גזירות ההוא דאמר להו דקלא לברתי וכו׳. קשה למה לא נאמר דהתם איירי שלא הניח אלא שדה אחת ויש בה דקלים הרבה והניח לבתו דקל אחד מאותה שדה והשאר לבניו דהשתא הוי כמסיים מהשדה וכמ״ש רבינו אבל אם אמר לו חלק וכו׳. וי״ל דאין אנו יכולים לתרץ כן לדעת רבינו שהוא כתב פ״י מהל׳ נחלות וז״ל מי שצוה בשעת מיתתו שיתנו לפלוני דקל או שדה מנכסיו וחלקו האחים וכו׳ הרי כתב שם בפירוש דאפילו שאמר שדה מנכסים דקנה ומכאן תשובה להרב״י ז״ל שתירץ זה לדעת רבינו ז״ל בספר כ״מ דאיירי כגון דאמר דקלא משדה פלונית. ומ״מ קשה לי בדברי ה״ה ז״ל למה לא הקשה על רבינו ז״ל מההיא דכתב בהלכות מכירה פכ״א האומר לחבירו שדות אני מוכר לך מיעוט שדות שתים משמע דשתים מיהא קני ואמאי הא הוי דבר שאינו מסויים אבל אין להקשות מההיא דשדה דר׳ חייא שכתב שם דהיכא דיש לו שתי שדות נותן לו הפחותה שבשתיהן אע״פ שלא סיים דשאני התם דמ״מ סיים ואמר שדה דר׳ חייא מיהו ההיא דשדות אני מוכר לך קשה וצ״ע. עוד כתב ה״ה ז״ל ואמרינן נמי בשלהי גט פשוט גבי שטר לך בידי פרוע וכו׳ והקשו שם אלא מעתה שדי מכורה לך גדולה מכורה לו כו׳. וקשה דאין זו ראיה דנימא דהכי קאמר התם ודאי דבשדי מכורה לך לא קנה כלל אלא לדידך דאמרת דפירוש שטר יש לך בידי משמע הגדול א״כ נימא דהתם נמי גדולה קאמר והתם לא הוי הכי אלא לא קנה כלל. ואולי דקדק ממה שאמר יד בעל השטר על התחתונה דמשמע דנותנים לו הפחות דזהו לשון על התחתונה:
כשם שהמוכר כו׳. מ״ש ה״ה ז״ל ואמרינן נמי בשלהי גט פשוט גבי שטר לך בידי פרוע כו׳. נראה דלאו קושיא היא דהתם לאו לענין מכירה עכשיו קאי דנימא דלא סיים אלא לגבי הודאה קאי ולעולם דבזמן המכירה סיים לו הקרקע המכור דהוי עכשיו דומיא דחוב זה פרוע אלא דמספקא האי הודאה אי לגדול הוי או לקטן וזה ברור:
כשם שמוכר צריך לסיים הממכר כמו שביארנו וכו׳. טעות סופר וצריך להגיה לסיים כמבואר.
הואיל ולא סיים הדבר שנתן לו וכו׳. הרב כסף משנה ז״ל כדי לתרץ קושיית הרב המגיד ז״ל מההיא דשני דייני גזירות כתב, דאיכא לאוקמא בדאמר דיקלא משדה פלונית ע״כ, משמע דאם אמר דיקלא משדותי לא מהני, ואילו רבינו פ״י דנחלות ה״ב פסק מי שצוה בשעת מיתתו שיתנו לפלוני דקל או שדה מנכסיו וכו׳ קנה עיי״ש, הרי דבאמרו דקל סתם מהני וכן הקשה הרב לח״מ ז״ל, והקושיא היא כפולה כאמור שהרי שם משמע דאפילו לא אמר אלא דקל סתם או שדה סתם קנה, הן אמת שגם נראה סותר למה שכתב רבינו כאן שכתב דקרקע מנכסי לא קנה, גם נראה שסותר למה שכתב פרק כ״א דהלכות מכירה הל׳ י״ח, שדות אני מוכר לך מיעוט שדות שתים כל שדות אפילו שלש ארבע וכו׳, אם לא שנאמר דלא דמי קרקע לשדות, דקרקע הוא שם כולל לכל מה שהוא בארץ, משא״כ שדה דאף שהוא קרקע מכל מקום הוא שם פרטי, אלא דאכתי קשה ממה שכתב רבינו שם אמר לו נכסים אפילו גנות ופרדסים חוץ מבתים ועבדים, והרי נכסים דקיימא לן דכל מידי איקרי נכסי ואפילו הכי קנה מכל שכן קרקע דהוי יותר מסויים דאין בכללו מטלטלין כלל ואמאי לא קנה, ובהכרח צריך לומר דבחדא מינייהו סגי ליקרא מסויים והכי דייקי דברי רבינו שסיים
אבל אם אמר לו חלק כך וכך בשדה פלונית וכו׳.
כשם שמוכר וכו׳ אבל אם אמר לו חלק כך וכך וכו׳. עיין השגות ועיין מ״מ וכ״מ ולח״מ באורך וכל הדברים יגעים, והנכון כמ״ש המגדל עוז דשאני אומר קרקע מנכסי דחשיב דבר שאינו מסויים ממש דאין ידוע אם אמה או כל שהוא וכמ״ש רבנו פכ״א בהל׳ מכירה ה״א וה״ג דכל שמינו ידוע אע״ג שאין משקלו ומדתו ומנינו ידוע קנה הילכך כל שאמר בית מביתי חשיב מסויים לכל הפחות ד׳ אמות וכן האומר שדה משדותי דהוי עכ״פ ט׳ קבין משא״כ קרקע אין לו שיעור כלל והו״ל דומיא דאומר כל מה שיש לי בבית זה אני מוכר לך דקי״ל פכ״א מהל׳ מכירה ה״ג דלא קנה (ומשו״ה כתב רבנו דין זה כאן בהל׳ מתנה דבמתנת חנם משכחת כה״ג משא״כ במכר קי״ל פכ״א מהל׳ מכירה ה״ד דהמוכר בעשרה דינרין חטין קנה לפי שער שבשוק וא״כ ה״ה אם מכר לו בעשרה דינרין קרקע מסתבר שנותן לו לפי השער מן הגרוע ובמתנה נמי אם פירש לו אני נותן לך בעד עשרה דינרין קרקע הו״ל מסויים קצת וקנה לפי שער שבשוק אלא כשאומר לו סתם אני נותן לך קרקע מנכסי חשיב אין מינו ידוע) ובהכי נתיישב כל מה שהקשו על רבנו ואין סתירה לדבריו משום סוגיא. שוב ראיתי בב״ח חו״מ סי׳ רמ״א שדרך בדרך זה וכדבריו בשו״ת עבודת הגרשוני שאלה קי״ד ומסיק דהא דכתב רבנו אבל אם א״ל חלק כך וכך בשדה פלונית וכו׳, לאו דוקא אלא ה״ה אם אמר שדה משדותי קנה הפחות שבשדות עיי״ש. ואני אומר דפשוט הוא דודאי אם אמר סתם חלק משדה פלונית נתונה לך לא מהני דאין חלק שיעור מסויים דגם חלק אלף מקרי חלק ומשו״ה דקדק רבנו וכתב חלק כך וכך דהיינו שפורט למשל שמינית שבשמינית ואפ״ה בעינן דוקא שיאמר משדה פלונית דאם אומר למשל חלק מאה משדה שלי לא חשיב דבר מסויים דלא סמכה דעת המקבל וחושב בדעתו שמא יש לו שדה אחת קטנה בת ט׳ קבין וכה״ג חשיב אסמכתא וכמ״ש פכ״א מהל׳ מכירה ה״י עיי״ש והבן שזה ברור. ועיין מ״ש פי״א מהל׳ מכירה הט״ז ועם היות שלכאורה דברי המגדל עוז הגיוניים וקצרים הלצתי בעדו שכוונתו כמ״ש.
כשם שמוכר צריך לסיים הממכר כמש״ב כך הנותן וכו׳:
ההמ״ג כתב בהשגות א״א זה הדרך הולך כו׳ ואיני יודע איך עלה בזה תירוץ לדברי המחבר כו׳ א״כ אף אנו נאמר באומר קרקע מנכסי נתונה לך שיקנה המקבל הגרוע כו׳ עיי״ש. ויתכן דאין ה״נ לפי ההשגות ובאומר לו קרקע אחת מנכסי ומוחזקין אנו בו דלית ליה נכסים אחריני ודאי דהוי דבר מסויים דידוע הדין דנוטל גרוע שבתוכן וכמאן דסיים דמי, אבל באין לו חזקה חוששין אנו שמא יש לו נכסים במקום אחר ומי יודע מה הפחות שביניהן ולא סמכה דעת הלוקח, ולכן בכותב נכסיו לעבדו ושייר קרקע לא יצא בן חורין משום דלא קנה הקרקע דהוי דבר שאינו מסויים דבכל חד איכא למימר הוא דשייר, ואי משום דהעבד יטול הגרוע שביניהן ז״א דחוששין שמא יש לו נכסים במדינה אחרת ואין מסויים מי הוא הגרוע שבהן. [ואין ה״נ רב אשי דסבר דבמוחזק שאין לו נכסים אחרים לא חוששין שמא יש לו וגם על השלילה דאין לו נכסים אחרים מועיל החזקה, מוקי כאן טעמא דת״ק דלא יצא לחירות משום כרות גיטא יעו״ש, ולא משום דלא פלגינן דבורא, דא״כ במוחזק דלית ליה נכסים אחרים מאי טעמיה דלא יצא לחירות הא מסויים הקרקע הגרוע מנכסיו שייר ודוק], אך ההמ״ג לקמן פרק ח׳ הלכה כ׳ פירש שרק לקיים המתנה ואף אם עמד לא יחזיר חוששין שמא יש לו נכסים במד״ה ולא לבטל המתנה אם מת ובלא קנין יעו״ש, כן ה״נ שלחוש שמא יש לו נכסים אחרים במדינת הים והוי דבר שאינו מסויים דאינך יודע מי הגרוע שבהן אין חוששין ויש לחלק, אולם בל״ז אינו מחוור משום זה לקרותו לאינו מסויים אחרי כי ידוע לנו הדין דנוטל פחות שביניהן, רק חסר גלוי מילתא אם יש לו נכסים במקום אחר משום זה לא הוי דבר שאינו מסויים, ומשום זה יפה כתב הרב המגיד, ועיין מגדול עוז שחילק בין קרקע לשדות יעו״ש ודבריו מחוורין ודוק:
ובהשגת הראב״ד. עיין במה שכתבתי בהל׳ מכירה פרק כ״א הל׳ י׳.
משנה תורה דפוסיםראב״דמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחמרכבת המשנהאור שמחאבן האזלהכל
 
(ו) כל הנותן מתנה על תנאי, בין שהתנה הנותן בין שהתנה המקבל, והחזיק המקבל וזכה בה, אם נתקיים התנאי, נתקיימה המתנה, ואם לא נתקיים התנאי, בטלה המתנה ויחזיר פירות שאכל, והוא שיהיה התנאי כראוי:
The following rules apply whenever a person gives a gift within the context of a conditional agreement. Whether the condition was stipulated by the giver or by the recipient, should the recipient take possession of and acquire the gift, the gift becomes binding when the condition is fulfilled. If the condition is not fulfilled, the gift is nullified and the recipient must return the benefit that he derived. This applies provided that the condition was stated in the proper manner.
משנה תורה דפוסיםמגדל עוזמגיד משנהמשנה למלךמעשה רקחשער המלךעודהכל
כׇּל הַנּוֹתֵן מַתָּנָה עַל תְּנַאי. בֵּין שֶׁהִתְנָה נוֹתֵן בֵּין שֶׁהִתְנָה הַמְקַבֵּל. וְהֶחֱזִיק הַמְקַבֵּל וְזָכָה בָּהּ. אִם נִתְקַיֵּם הַתְּנַאי נִתְקַיֵּם הַמַּתָּנָה וְאִם לֹא נִתְקַיֵּם הַתְּנַאי בְּטֵלָה הַמַּתָּנָה וְיַחְזִיר פֵּרוֹת שֶׁאָכַל. וְהוּא שֶׁיִּהְיֶה הַתְּנַאי כָּרָאוּי:
(ו-ח) כל הנותן מתנה על תנאי וכו׳ עד ואין לדבר זה ראיה: כתב הראב״ד ז״ל אע״פ שאין ראיה לדבר וכו׳:
ואני אומר בינותי בדבריו ואיני רואה בהן זכירה מן המקרא ולא מן הגמרא רק סברא מדעתו הצלולה ובינתו הגדולה:
כל הנותן מתנה על תנאי וכו׳ – זה פשוט בכמה מקומות:
כל הנותן מתנה על תנאי כו׳ אם נתקיים התנאי נתקיימה המתנה. מתוך תשובת הרא״ש שהביא הטור סי׳ רמ״א מוכח דבמתנה ע״מ שלא תמכרנו לפלוני כל שעבר ומכר לאותו פלוני נתבטלה המתנה או המקח כיון שעבר על תנאו. ואע״ג דאי אמרינן שנתבטל המקח נמצא שמה שמכר לאותו פלוני לא עשה ולא כלום דאין אדם מוכר דבר שאינו שלו ונמצא דאין כאן מקח מ״מ כיון שנתנו בדרך מכר נתבטל המקח מעיקרו וכ״כ ה״ה בפ״ח מהל׳ גירושין בע״מ שלא תנשאי לפלוני יע״ש. אך ראיתי להתוס׳ בפ׳ המגרש (דף צ״ג) ד״ה ועמדה דס״ל דהמתנה ע״מ שלא תנשאי אין הכוונה דרך נשואין אלא נשואין ממש ולא אשכחן ביטול הגט אלא לאחר מיתת המגרש. וכבר הביאו סברת התוספות הרשב״א והר״ן ז״ל בחידושיהם. ולפ״ז יש ללמוד מדבריהם דהנותן מתנה לחבירו והתנה ע״מ שלא תמכרנו אם עבר ומכרו המכר בטל והמתנה קיימת והדבר צריך אצלי תלמוד. ועיין בתשובת מהר״א ששון סימן קי״ח שעמד בזה ועיין בכנה״ג סי׳ קי״א בהגהת הטור אות ט׳ ודבריו אינם נכונים ודוק. ועיין בתשובת מהר״ם אלשיך סי׳ ה׳ ודוק (א״ה עיין פי״א מהל׳ מכירה הלכה י׳):
כל הנותן מתנה על תנאי בין שהתנה נותן וכו׳. בשו״ת מהר״י אדרבי ז״ל סי׳ ש״ט נשאל, על מי שצוה בשעת פטירתו שנתן חנות לבן בנו על מנת שלא יתעסק בה אלא בסחורה פלונית שלא יוכל למכרה ולא להשכירה בלתי ברשות דודו וכו׳, ושוב מת הזקן ובן בנו, והשיב ז״ל שאם נתקיים התנאי זכה בן בנו ואביו יורשו וכו׳, ובסי׳ שע״ו שם נשאל שאלה זו ואין בה תנאי הסחורה אלא שלא יוכל למכור ולהשכיר בלתי רשות דודו, וגם שם השיב ע״פ השאלה שאם זכה בחנות קודם פטירת הזקן או הגיע שטר המתנה לידו זכה ואביו יורשו עיי״ש, והרב כנסת הגדולה חו״מ סי׳ רמ״א בהגהת הטור אות נ״ט הביא דברים אלו ובסוף דבריו כתב וז״ל: אך מה שכתב הרב דאפילו החזיק בחנות או בא השטר לידו קודם שמת המצוה שיורש אבי המקבל החנות אינו יכול למכרה ולהשכירה בלתי רשות יצחק אחיו משום דלא אלים היורש מגברא דאתי מחמתיה, חלוק עליו הרשד״ם ז״ל בסי׳ שנ״ו שכתב, ואפילו אם תימצי לומר שהתנאי קיים היינו דוקא לגבי מקבל מתנה אם לא קיים מצות המת בחייו, אבל אחר שהוא קיים התנאי בחייו כבר זכה בחנות ואברהם אביו הוא יורש את בנו והוא יכול לעשות מה שירצה דאין מזכיר התנאי אלא [לבן] עכ״ל. ולכאורה תמהני מעוצם חריפותו ובקיאותו מאי איריא דמהרשד״ם ז״ל חלוק עליו דאין זה כל כך חידוש דגברא אגברא קרמית, ולמה נעלם מעיני כבודו דמהר״י אדרבי גופיה סותר דברי עצמו בתשובה זו עצמה שהזכיר הרב כנסת הגדולה שהיא בסי׳ ש״ט, שכתב בסוף דבריו וז״ל: ואם נפטר משה הנזכר אחר שהיה משאו ומתנו באופן שנתקיים התנאי זכה בחנות עתה כשנפטר משה הנזכר זכה אברהם אביו בחנות מכח ירושה וכבר פסק כוחו ותנאו של שמעון המצוה ויכול אברהם היורש לעשות בחנות כרצונו, שהרי המתנה לא התנה כי עם משה לבדו, שהרי כתוב בשאלה לא יהיה רשאי למכור או לשכור החנות וכו׳, אם לא ברשות יצחק דודו משמע שאינו מדבר ומתנה כי אם עמו לבדו וכו׳, ע״כ. וזה ודאי סותר למה שכתב בסי׳ שע״ו דלא אלים כח היורש מגברא דאתי מחמתיה עיי״ש.
כל הנותן מתנה ע״ת כו׳ – יש להסתפק במי שנתן מתנה ע״ת שיעשה כך וכך והחזיק בה מיד ונאנס מתחת ידו ולא קיים התנאי אם מחייב לשלומי כדין שואל שחייב באונסין או לא והנה לענין חזרת הפירות מבואר מדברי רבינו שחייב להחזיר הפירות שאכל ומוהראנ״ח ז״ל ח״א סי׳ כ״ח הוכיח כן ממ״ש ה״ה פ״ו מה׳ אלו דין י״ג עמ״ש רבינו כל הנותנין נכסיהם כו׳ אין המקבל מתנה מחזיר הפירות וכתב ה״ה ז״ל זה פשוט כל שאין המתנה בטעות שתהא בטלה מעיקרו עיין שם הרי שכתב בפי׳ דכשהמתנה בטלה הפירות חוזרות והוא הטעם במתנה שהיה ע״ת ולא נתקיים שהיא בטילה מעיקרא אלו דבריו יע״ש ויש לתמוה עליו למה זה הוצרך להביא עצות מרחוק מדברי ה״ה ז״ל מאחר שרבינו ז״ל כתב כן בפי׳ בדין שלפנינו אם לא נתקיים התנאי בטילה המתנה ויחזיר פירות שאכל ולא ידעתי איך אשתמיטתיה מיניה ואולם לענין אם מחייב באונסין אכתי איכא לספוקי ולומר דאע״ג דהמתנה בטלה מעיקרא מ״מ כיון שזה לא ירד בתורת שמירה לא מחייב וראיתי להרא״ש ז״ל בפרק לולב הגזול גבי ההיא דאמרי׳ התם הא לך אתרוג זה במתנה ע״מ שתחזירהו לי החזירו יצא לא החזירו לא יצא כתב וז״ל ולענין הדין אי חייב באונסין יש אומרים שאינו חייב שהרי במתנה נתנו לו ונהי נמי שלא החזירו מ״מ שואל לא הוי וכן דעת ה״ר ישעיה ז״ל שהקשה מה יש בין מתנה על מנת להחזיר לשואל בב׳ הוא שלו עד שיתננו ואין הגוף קנוי לו ותי׳ דמתנה ע״מ להחזיר אינו חייב באונסין דלהכי יהבי לי׳ במתנה מיהו כי איתיה בעיניה מחייב לאהדורי וכיון שאינו חייב באונסין קרינן בי׳ לכם כו׳ ומיהו נראה לי דחייב אפי׳ באונסין ואפי׳ במתה מחמת מלאכה שהרי קבל עליו להחזירו ואם לא החזירו המתנה בטלה ונהי דשואל לא הוי מיהו בנפקד ושולח יד בפקדון הוי גזלן ואע״פ שברשות ירד הוא בטל אותו רשות בשלא קיים תנאו ועשה את עצמו גזלן למפרע את״ד ע״ש הנה מבואר שנדון דידן במחלוקת הוא שנוי שלדעת הר׳ ישעיה אעפ״י שלא קיים תנאו והמתנה בטלה מעיקרא אפי״ה אינו חייב באונסין כיון שלא ירד בתור׳ שאל׳ ולדעת הרא״ש ז״ל חייב באונסין דהוי כשולח יד בפקדון והוי גזלן ואולם אכתי איכא למצדד אצדודי ולומר שבנדון דידן אפי׳ הר׳ ישעיה ז״ל אזיל ומודה שחיי׳ באונסין וזה כלפי מה שראיתי לרבינו הגדול בס׳ מש״ל ז״ל בפרק זה דין י׳ שנסתפק בדעת רשב״ם והר׳ ישעיה ז״ל דס״ל דמתנה ע״מ להחזיר פטור מאונסין אי מחייב להחזיר הפירות שאכל ואפשר שחייב להחזיר דכיון שנאנס נתבטל המתנ׳ וא״כ חייב להחזיר ומה שפטור מן התשלומין הוא משום דנהי דנתבטלה המתנ׳ מ״מ לא ירד לוקח זה להיות כשואל ולא כש״ש אלא הרי הוא כשומר בעלמא ואינו חייב כי אם בפשיעה או אפשר לצדד דכל שנאנס לא נתבטלה המתנה משום דמה שהתנה ע״מ שתחזירהו לי אינו אלא כשיהי׳ בעין וה״ק שור זה נתון לך במתנה ותהי׳ פטור מהאונסין כדין כל מקבל מתנ׳ ע״מ שאם תהי׳ בעין שתחזירהו לי את״ד יע״ש וא״כ לפי צד זה שטעם רשב״ם וה״ר ישעיה ז״ל דס״ל דמה שפטור מהאונסים הוא משום דהתנאי אינו אלא ע״מ שאם יהיו בעין דוקא שיחזירהו לו איכא למימר דבנדון דידן כל שלא קיים התנאי לכ״ע מחייב באונסים והנה הרב רצה להכריע מכח הסברא כהצד הראשון דכל שנאנס נתבטלה המתנה ואפי״ה פטור מאונסין כיון שלא ירד לוקח בתורת שאלה וזה ממ״ש רשב״ם בפרק י״נ דהאומר ע״מ שתחזירהו לי פטור אף מגניבה ואבידה וחייב בפשיעה דאי אמרת דהיינו טעמייהו דפטרו משום דלא ירד המקבל לא בתורת שואל ולא בתורת שומר שכר ניחא דבפשיעה מיהא חייב דלא גרע משומר חנם כיון שלא קיים התנאי ונתבטלה המתנה אך אם נאמר דטעמייהו ז״ל הוא משום דהתנאי אינו אלא דוקא כשיהי׳ בעין שיחזירהו לו לא ידעתי למה חייבו אותו בפשיעה שהרי כשנתנו במתנה הוא לפוטרו אף מפשיעה כמקבל מתנה ולא התנה אלא שאם תהי׳ בעין בתשלום הזמן שיחזרו לו את״ד וע״ש ולדעתי הא לא מכרעת כלל דאיכא למימר דה״ט דחייב בפשיעה משום דאמדינן דעתי׳ דנותן דודאי לא נתנו ע״מ שיהי׳ פטור מפשיעה דא״כ מאי אהני לנותן לעשות תנאי בדבר כיון שאם עבר ומכרו או שחטו פטור כיון דמסתמא ודאי כה יעשה המקבל מתנה דאדם קרוב אצל עצמו וכל ימיו להרוחה דידי׳ קא מכוין ומאי אהני לי׳ תנאה לרמאה ברמאותיה ומשום הכי אמרי׳ דכי עביד תנאה ע״מ שתחזירהו לי כונתו היתה שכל זמן שהוא בעין ובידו להחזירו שיחזירהו לו ולא יעשה פשיעה בדבר וזה פשוט: ואולם לדידי חזי לי כהצד הראשון שכתב הרב ז״ל ממה שראינו למרן ז״ל שפסק בא״ח סי׳ תרנ״ח סעיף י׳ וז״ל נתנו לו ע״מ להחזירו ה״ז יצא ואם לא החזירו לא יצא אפי׳ נתן לו את דמיו ואפי׳ נאנס מידו יע״ש ובח״מ סימן רמ״א סעיף ח׳ פסק כס׳ רשב״ם שכתב וז״ל נתן שור לחבירו ע״מ להחזירו בתוך ל׳ יום ומת בתוך הזמן פטור מלשלם יע״ש והשתא אי טעמייהו דרשב״ם והר׳ ישעי׳ ז״ל דפטרי הוא משום דהתנאי אינו אלא כשהוא בעין וכל שנאנס לא נתבטלה המתנ׳ א״כ קשה טובא איך פסק גבי אתרוג דאם נאנס לא יצא אלא ודאי דס״ל ז״ל דה״ט משום דאע״ג דנתבטלה המתנ׳ אפי״ה פטור מאונסין מטעמא דלא ירד בתורת שאלה ומשום הכי גבי אתרוג כתב דלא יצא ושוב ראיתי להרב בני אהרן סי׳ הנזכר שנתקשה בזה והוצרך ליישבו בדוחק ועי׳ בספר עדות ביעקב סימן ס״ז והנה מדברי הרב בני אהרן מבואר שדעתו ז״ל שדעת ה״ר ישעי׳ ורשב״ם ז״ל דפטרי הוא משום דס״ל דהתנאי אינו אלא כשהו׳ בעין וכל שנאנס לא נתבטלה המתנ׳ וכהצד הב׳ שכתב הרב מש״ל ז״ל ועל פי משמעות זה הוקש׳ לו עוד לדעת רשב״ם ז״ל מההיא דפרק מי שאחזו דפליגי רבנן ורשב״ג באומר הרי זה גיטך ע״מ שתתן לי אצטליתי ואבדה אצטליתו אי חזרת דמים הויא חזרה או לא אבל לכ״ע מחייב ואמאי לא נימא דהתנאי אינו אלא כשהי׳ בעין וכל שאבד הגט קיים דומיא דע״מ שתחזירהו לי א״ד יע״ש והא ודאי ל״ק מידי דדוקא בנותן מתנה ע״מ להחזיר איכא למימר שפיר דע״כ ע״מ שתחזירהו לי דוקא כשהוא בעין הוא דאתני ואמר אבל כל שנגנב או נאבד פטור מטעמא דלהכי יהבה ניהלי׳ במתנה שאם הי׳ דעתו שיהי׳ חייב באונסין ובגנב׳ ואבדה הרי אין כאן מתנה כלל ואינו אלא שואל מה שאין כן באומר הרי זה גיטך ע״מ שתתן לי אצטלתי דהתם ודאי גבי תנאי ליכא למימר הכי וא״כ כל שלא קיים תנאה ודאי דהגט בטל ועיין בספר פמ״א ח״א סימן קט״ו ואמנם אכתי קשה ממ״ש הר״ן ז״ל שם בפרק הנזכר גבי האומר ה״ז גיטך ע״מ שתחזירהו לי את הנייר דאם נשרף או נאבד לדידן דקי״ל כרבנן אינה מתגרשת יע״ש והדבר קשה כיון דבפ״ק דקדושין הבי׳ בסתם דברי רשב״ם ז״ל דמתנה ע״מ להחזיר פטור מגנבה ואבידה כנראה דהכי ס״ל אם כן איך כתב בפשיטות גבי גט דאינ׳ מגורשת הא לדעת רשב״ם הרי זו מגורשת משום דהתנאי אינו אלא כשהי׳ בעין ואולם לפי הצד הראשון שכתב הרב מש״ל דטעמייהו ז״ל דפטרי הוא משום דאע״ג דנתבטלה המתנ׳ אפ״ה פטור כיון שלא ירד בתורת שאלה ניחא שפיר דמשום הכי גבי גט כתב הר״ן דאינה מגורשת כיון שלא נתקיים התנאי וזה נראה סעד גדול לדברי הרב מש״ל ז״ל ועיין עוד בספר פמ״א סי׳ הנז׳ שכתב שמדברי הרב העיטור שכתב דאם נגזל האתרוג חזרת דמים לא הויא חזרה ואינו יוצ׳ בה י״ח נראה דס״ל שלא כדעת רשב״ם דאי ס״ל דפטור מגניבה ואבידה אמאי אינו יוצא י״ח הרי התנאי אינו אלא כל זמן שהוא קיים כו׳ יע״ש ותמהני עליו איך לא שת לבו על מרן ב״י ז״ל שפסק בא״ה כסברת הרב העיטור ובח״מ פסק כדעת רשב״ם ז״ל כמו שהקש׳ הרב בני אהרן ואי ס״ל כמ״ש הרב הנזכר דדוקא גבי אתרוג אמרה א״כ אין ראי׳ מדברי הרב העיטור כלל כנ״ל ודע שמדברי ה״ר ישעי׳ ז״ל מבואר דס״ל דמתנה ע״מ להחזיר אין הגוף קנוי לו ואין צריך שיחזור המקבל ויתנה לו במתנה ושלא כדעת הרא״ש שכתב שם וז״ל ואחר שיצא בו צריך להחזירו וליתנו לו במתנה בשעת חזרה אבל אם אמר לו יהא במתנה עד שיצא בו לא יצא י״ח והביא ראי׳ מההיא דאמרי׳ לא ליקני איניש לולבא לינוקא מטעמא דינוקא מקנא קני אקנויי לא מקני ואם איתיה ליקני לי׳ עד שיצא בו ויחזור ממילא להיות שלו יע״ש וזה מבואר שאם הי׳ דעת ה״ר ישעי׳ כן מאי ק״ל מה יש בין מתנה על מנת להחזיר לשואל כו׳ הרי רב המרחק ביניהם דבמתנה ע״מ להחזיר הגוף קנוי לו וצריך המקבל מתנה להחזי׳ וליתנו לו במתנה משא״כ שואל דממילא הוא שלו בלתי שום הקנאה וכן כתב הרא״ם ז״ל בתוספות׳ על הסמ״ג שלדעת הרא״ש אין כאן מקום קו׳ כלל יע״ש הן אמת דצריך להבין לפי זה מה יענה ה״ר ישעי׳ ז״ל לההיא דאמרי׳ לא ליקני איניש לולבא לינוקא כמו שהביא ראי׳ הרא״ש ז״ל וכן ראיתי להרב דברי אמת בקונטריס ב׳ שתמה עליו כן וכמו כן קשה על הרשב״א ז״ל שכתב דמתנה לזמן אפי׳ מקנה גוף הפירות חשיבא מתנה וכשיבא הזמן חוזרת המתנה לבעליה בלתי שום הקנאה דאם איתא אמאי אמרו לא ליקני איניש כו׳ ניתיב לי׳ במתנה לזמן יע״ש. ולדעתי י״ל דס״ל ז״ל דההיא דלא ליקני בנותן מתנה גמורה הוא דקאמר ואה״נ דיכול להקנו׳ במתנ׳ לזמן או ע״מ להחזיר לדעת ה״ר ישעי׳ ז״ל וכ״כ הריטב״א בחידושי סוכה שם וז״ל מאי טעמא ינוקא כו׳ י״א דוקא בנותן לתינוק סתם במתנה גמורה אבל במתנה על מנת להחזיר לא דכיון דע״מ כן נתנו אין אנו צריכים להקנאתו כו׳ וכן כתבו התוס׳ ויפה דקדקו אבל מדנקט לי׳ סתמא וסתם מתנה בי״ט מתנה ע״מ להחזיר יע״ש ואם כן אין זה מן התימא על רבינו ישעיה והרשב״א ז״ל די״ל דס״ל כי״א שהביא הריטב״א ז״ל דלא מיירי אלא בנותן מתנה גמורה וכוותייהו ולא מטעמייהו דטעמייהו משום דכיון דאינו יכול להקנות נתבטלה המתנה ולא יצאת מרשות בעלים ולדעת ה״ר ישעיה משום דאין צריך הקנאה כלל כן נראה לי. ודע שזה שכתבנו בשם הרא״ש דמתנה על מנת להחזיר צריך שיחזור המקבל ויתנהו לו אף שהרא״ש לא כ״כ אלא גבי אתרוג נראה דבעלמא נמי דינא הכי וכן מבואר ממש״כ הריטב״א פ״ק דקדושין ד״ו וז״ל ומיהו מתנה ע״מ להחזיר הקנאה גמורה היא וממון שלו הוא וכשמחזירה לו הקנאה גמורה בעי כשאר הקנאות דעלמא יע״ש וכן כתב גבי ההיא דלא ליקני איניש וז״ל ואע״ג דכל מתנה ע״מ להחזיר לא חזרה המתנה אלא בהקנאה גמורה דקנה ע״מ להקנות הוא והוצרכתי לזה ממה שראיתי בס׳ בית יעקב שכתב בפשיטות שדין זה לא נאמר אלא גבי אתרוג וליתא כמ״ש ואיך שיהיה לדאתאן עלה בנותן מתנה ע״ת ונאנס מתחת ידו נראה שלדעת הרב בני אהרן והרב פמ״א ז״ל חייב באונסין לכ״ע דכיון דלא נתקיים התנאי נתבטלה המתנה וע״כ לא פטרו ה״ר ישעיה ז״ל ורשב״ם אלא משום דלא נתבטלה המתנה וכפי הצד הראשון שכתב הרב מש״ל ז״ל ועשינו לו סמוכות כמדובר לעיל נראה שדין זה במחלוקת הוא שנוי שלדעת הרא״ש ז״ל חייב באונסין ולדעת רשב״ם וה״ר ישעיה ז״ל אף שנתבטלה המתנה פטור מאונסין ונ״מ דיכול המקבל מתנה לומר קים לי כוותייהו אלא דאכתי יש לצדד ולומר דאף לפי צד זה בנותן מתנה על תנאי כ״ע מודו דחייב באונסין וזה דע״כ לא כתבו הר׳ ישעיה ורשב״ם ז״ל אלא דוקא בנותן מתנה ע״מ להחזיר משום טעמא דאי דעתו היתה שיתחייב באונסין א״כ לא יצדק בו שם מתנה והרי הוא כשאלה ממש שחייב להחזירו ואם נאנס ולא החזירו חייב בתשלומין ומהאי טעמא הוא דאמרינן דלהכי יהביה במתנה למפטר נפשיה מאונסין וכמו שכן דקדקו בלשונם שכתבו דלהכי יהביה במתנה משא״כ בנותן מתנה על תנאי בשאר תנאים דעלמא איכא למימר שפיר דאם לא נתקיים התנאי הו״ל כשולח יד ונעשה גזלן דהכא ליכא למימר דאי חייב באונסין לא יצדק בו שם מתנה שהרי שייך בו שם מתנה בהתקיים התנאי דלהכי יהביה ניהליה שאם יתקיים התנאי יהיה שלו לגמרי כנ״ל:
משנה תורה דפוסיםמגדל עוזמגיד משנהמשנה למלךמעשה רקחשער המלךהכל
 
(ז) כבר ביארנו שכל התנאין שיש במתנות או במקח ובממכר צריך שיהיה תנאיא כפול, והיןב קודם ללאו, ותנאי קודם למעשה, ויהיה תנאי שאפשר לקיימו, ואם חסר אחד מכל אלו התנאיג בטל, וכאילו אין שם תנאי.
We have already explained that with regard to all conditional agreements concerning gifts, purchases and sales, it is necessary that the condition be restated, that the positive dimension of the condition be stated before the negative, that the condition precede the deed, and that the condition is one that is possible to fulfill. If any one of these factors is lacking, the condition is nullified, and it is as if it had never been stated.
א. ב1: התנאי.
ב. ד: והן. וכן בהלכה הבאה. אך בכל מקום במשנה בכ״י רבנו, כגון מנחות י, ג, כבפנים.
ג. ד: התנאין. אך מוסב על התנאי שהתנה.
משנה תורה דפוסיםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחעודהכל
כְּבָר בֵּאַרְנוּ שֶׁכׇּל תְּנָאִין שֶׁיֵּשׁ בְּמַתָּנוֹת אוֹ בְּמִקָּח וּמִמְכָּר צָרִיךְ שֶׁיִּהְיֶה תְּנַאי כָּפוּל. וְהֵן קוֹדֵם לְלָאו. וּתְנַאי קוֹדֵם לְמַעֲשֶׂה. וְיִהְיֶה תְּנַאי שֶׁאֶפְשָׁר לְקַיְּמוֹ. וְאִם חָסֵר אֶחָד מֵאֵלּוּ הַתְּנָאִין בָּטֵל וּכְאִלּוּ אֵין שָׁם תְּנַאי:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ו]

כבר ביארנו שכל התנאין אלו וכו׳ – זה נזכר פ״ו מהלכות אישות ושם כתבתי טעמי הסברות וכבר האריך כאן הראב״ד ז״ל להסביר פנים לסברא האחרונה אבל לא הביא ראיה לדבריהם כמ״ש בהשגות:
(ז-ח) כבר ביארנו שכל תנאים וכו׳. ורבותי הורו שאין צריך לכפול התנאים ולהקדים הן ללאו אלא בגיטין וקידושין בלבד ואין לדבר זה וכו׳ – אע״ג דבפ״ו מהלכות אישות דחה סברא זו וכאן כתב שאין לדבר ראיה דמשמע דאפשר לאומרה אבל אין להם ראיה אין הלשון מדוקדק וסמך על מה שכתב שם. והראב״ד ז״ל בהשגות נותן טעם ואמר דהמוכר קרקע או נותן להוציא את הקרקע מידו לא מפקינן בעילה כל דהו אלא כיון שגילה דעתו שעל דעת כן יתנו מוקמינן ליה בחזקתיה ולא בעינן כתנאי בני גד ובני ראובן משא״כ בקדושין ואע״ג דתנאי בני גד בממון היה שאני התם דלא היתה מוחזקת בידם כקרקע המוחזק ביד האדם מחמת מקחו או ירושתו. ועדיין אנו צריכין למודעי ליישב הסוגיא שבשלהי שבועת העדות שהקשו המפרשים על סברא זו כדכתב הר״ן ז״ל, שם דאמרינן התם על מתניתין דאל יכך ויברכך וייטיב לך ר״מ מחייב וחכמים פוטרים והקשו שם והא לית ליה לר״מ מכלל לאו אתה שומע הן ותירצו איפוך ובמסקנא אמרו אלא לעולם לא תיפוך כי לית ליה בממונא באיסורא אית ליה ושאני סוטה דאיסורא דאית ביה ממונא הוא ע״כ. משמע מהתם דהיכא דהוי איסורא לחוד לא בעינן תנאי כפול והיכא דנוגע לממון בעינן תנאי כפול וכ״ש בממון גופא הפך הנאמר בסברא זאת. ויש לתרץ כפי טעם הר״א ז״ל דודאי ילפינן ממון בני גד ובני ראובן ממון דכוותיה שאינו מוחזק חזקה גמורה או איסור הנוגע לממון כיוצא בו כי ההיא דסוטה דאיכא גביית כתובה וכן שבועת העדות שמשביע את העדים אם יודעים עדות ממון ולא שייך בהאי טעמא דהר״א ז״ל אבל באיסורא שאינו נוגע בממון כלל או ממון שאינו דומה לממון בני גד ובני ראובן אלא הוא מוחזק חזקה גמורה ושייך בו טעם הר״א ז״ל לא בעינן תנאי כפול דבעינן דומה לבני גד בב׳ דברים שיהא ממון או דבר הנוגע בממון וגם שיהיה ממון דכוותיה ולא מוחזק ובא להוציא מידו דשייך ביה טעם הר״א ז״ל. וראיתי לישא וליתן כאן בדעת רבינו ז״ל גבי איסורא מה דינו אי בעינן תנאי כפול או לא דכאן לא כתב רבינו ז״ל אלא בממון דוקא אבל באיסורא לא ביאר דעתו ומצאנו לו דברים סותרים ואנו צריכים ליישב דעתו בהל׳ סנהדרין פכ״ו דכתב אינו לוקה עד שיתרו וכו׳ או שהיתה הקללה בזה מכלל הדברים כמו שאמר אל יהי פלוני ברוך לה׳ או אל יברכהו אל וכיוצא בדברים אלו אינו לוקה ע״כ. והא ודאי איסורא דלית ביה ממונא הוא דהיינו קללת אדם לחבירו ואית ליה דבעינן תנאי כפול. ותימה דבהפך זה מצאנו דבהל׳ שבועות סוף פ״ד כתב וכן האומר לא שבועה לא אוכל לך כל אלו אסורים ע״כ. משמע דאית ליה כאן מכלל לאו אתה שומע הן ולא בעינן תנאי כפול. וע״ק על מ״ש בהל׳ סנהדרין דהוא הפך הסוגיא האמורה דלפי הסוגיא הנזכרת דאיסורא דלית ביה ממונא לכולי עלמא לא בעינן תנאי כפול ומתניתין איירי בשבועה דאית ביה ממונא דהיא שבועת העדות. ואם נאמר דרבינו ז״ל גריס לעולם תיפוך וכגירסת התוס׳ ז״ל אכתי קושיא במקומה עומדת דלפירוש התוס׳ ז״ל ל״פ רבנן אלא איכהו אלהים אבל בשאר ודאי דמודו דחייבים משום דלא בעינן תנאי כפול גבי איסורא לכ״ע כי היכי דלא ליפלגו רבנן על מתניתין דשתויי יין כדכתב רש״י ז״ל. וא״כ לכל הגירסאות והפירושים באיסורא דלית ביה ממונא לכ״ע מכלל לאו אתה שומע הן ולא בעינן תנאי כפול ואע״ג דבנדרים בעינן תנאי כפול ולית ליה מכלל לאו אתה שומע הן כדאמרינן בנדרים וכ״נ דפסק רבינו ז״ל פ״א מהל׳ נדרים אע״פ שלכאורה שם נראה דדבריו סותרים כבר יישבם הרב״י ז״ל דפסק כר״מ שאני נדרים דאיסורא דאית ביה ממונא הוא כדכתב הר״ן ז״ל דהוי איסור חפצא. וע״ק לי על רבינו ז״ל למה בהל׳ שבועות לא הזכיר כלל מדין זה דשבועת העדות דאל יכך דהוא פטור כמו שהזכיר כן בהל׳ סנהדרין. מיהו לזה י״ל דרבינו ז״ל מפרש מתני׳ דאל יכך ויברכך וייטיב לך דהוי גבי מקלל חבירו דהזכירה המשנה קודם דקללהו בזה האופן אל יכך ויברכך וייטיב לך וכולא חדא מלתא כלומר אל יכך ויברכך וכי תימא לא היה לומר אלא יברכך ולא אל יכך שהוא הפך המכוון כבר הרגיש זה הרב בפירוש המשנה וכתב וז״ל ואמרו בכאן אל יככה אמנם רצה להפריש בין אל יככה ויברכך וייטב לך ע״כ. כוונתו לומר דאל יברכך וייטיב לך היה לו לומר אלא להודיעך כחו דר״מ דאע״ג דאמר אל יכך ויברכך דמשמע דאמר לא יכה אותך ולא יברך לך משמע לא קללה ולא ברכה וא״כ אין זה קללה מ״מ קללה הוי דכוונתו לקללו אלא כדי שלא יבין השומע קללה אמר כן והפריש במלה זו דאל יכך וכיון שהוא סובר שפירש המשנה אינו אלא גבי קללת אדם לחבירו לכך לא הזכיר דין זה אלא בהלכות סנהדרין. ולקושיות הראשונים יש מי שרצה לתרץ ולומר דדעת רבינו ז״ל לחלק בין איסור חמור לאיסור קל כדעת הרב ר׳ יו״ט שכתבו התוס׳ ולכך גבי קללה הוי איסור קל ולא אמרינן מכלל לאו אתה שומע הן אבל גבי שבועה הוי איסור חמור כדכתבו התוס׳ אית ליה מכלל לאו אתה שומע הן. ואין דעתי נוחה בכך דא״כ אמאי איצטריך לומר לעולם תיפוך אפילו כדקתני נמי טעמא דר״מ דמחייב משום דבאיסורא לית ליה כלל תנאי כפול אלא גבי סוטה דוקא דהוי איסורא דאית ביה ממונא ומתני׳ לית ביה ממונא ולא שאני ליה לר״מ בין קל לחמור וכי תימא הא גבי נדרים לית ליה לר״מ מכלל לאו אלא בעינן תנאי כפול היא גופא מנא לך נימא דר״מ נמי גבי נדרים לא בעי תנאי כפול דלא נפקא ליה בגמרא גבי נדרים לר״מ אלא מהך דמשמע ליה גבי ממונא, וכ״ת דגורס רבינו ז״ל לעולם לא תיפוך ופוסק כחכמים קשה דחכמים לית להו בכל דוכתא גבי ממונא תנאי כפול כ״ש דגבי איסורא לית להו וכבר רצה ליישב כל זה לדעת רבינו ז״ל שתירץ כן אלא שאינו נראה בעיני. והיותר נכון בעיני דרבינו ז״ל גורס לעולם לא תיפוך וטעמייהו דרבנן כדכתב הר״ן ז״ל דאע״ג דבעלמא אית להו תנאי כפול שאני הכא דכתיב ושמעה קול אלה משמע דישמע אלה ממש ולא אלה מכלל ברכה ואע״פ שהרמב״ן ז״ל אמר כן גבי שבועה סובר רבינו ז״ל דאינו כן אלא כשהשבועה בלשון אלה דמשמעותיה דקרא כמו אל יקללך אל אם לא תעיד או גבי מקלל חבירו שהוא אלה אבל כשאין השבועה בלשון אלה אלא אני משביעך שתעיד זה וכן גבי לא שבועה שאוכל לך אמרינן התם מכלל לאו אתה שומע הן ולא בעינן תנאי כפול ופסק כן רבינו כחכמים גבי איסורא אבל גבי נדר אע״ג דהוי איסורא הוי כממונא משום דהוי איסור חפצא כדכתיבנא ופסק דבעינן תנאי כפול בסוטה ג״כ דאית ביה ממונא בעינן תנאי כפול וא״ת א״כ אמאי לא הזכיר בהלכות סוטה הך דהנקי הנקי דלפי הנראה מהכתוב משמע דהכהן צריך שיאמר בפירוש ואם לא שכב איש אותך הנקי ולא הזכיר זה רבינו ז״ל בהל׳ סוטה. י״ל דסובר רבינו ז״ל דמאי דקאמר בגמרא הנקי אינו שיאמר הכהן כן בפירוש אלא מדקאמר לשון זה משתמע מיניה הכי. זה נראה ליישב דעת רבינו ז״ל אם שהוא ג״כ דוחק:
כבר ביארנו שכל תנאין וכו׳. הרב לח״מ ז״ל דקדק, דכאן כשהזכיר דברי החולקין כתב ואין לדבר זה ראיה, ואילו בפ״ו דהלכות אישות הל׳ י״ד דחה סברא זו וכאן כתב שאין לדבר ראיה דמשמע דאפשר לאומרו אבל אין להם ראיה אין הלשון מדוקדק וסמך על מה שכתב שם, ע״כ. ולענ״ד אין צריך לזה דרבינו דקדק בדבריו [ד]⁠שם לא חלק עליהם ודחה דבריהם אלא בכפל התנאי, משא״כ כאן שהזכיר כפל התנאי והן קודם ללאו כלפי ההן קודם ללאו כתב לשון דאין לדבר זה ראיה, והכי מוכח נמי ששם כתב הדין משם מקצת גאונים אחרונים, וכאן כתב בשם רבותיו זלה״ה.
משנה תורה דפוסיםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחהכל
 
(ח) וכל האומר על מנת הרי זהא כאומר מעכשיוב, ואינו צריך לכפול התנאי:
כזהג הורו מקצת הגאונים, ולזה דעתי נוטה, ורבותי הורו שאין צריך לכפול את התנאי ולהקדים הין ללאו אלא בגיטין וקידושיןד בלבד. ואין לדבר זה ראיה:
Whenever a person uses the expression: "conditional on the following,⁠" it is as if he said that the transaction will take effect retroactive to the present time"; he does not have to restate the condition. Some of the geonim have ruled in this manner. And this is also my opinion.
My teachers ruled that there is no need to restate the condition or state the positive dimension of the condition first, except in cases of divorce and consecration. There is no proof to substantiate this approach.
א. בב1 לית מ׳הרי׳. וכך ד.
ב. בד׳ נוסף: דמי. ע׳ הל׳ מכירה ב, ט הערה 9.
ג. ד: כך. אך בכתבי⁠־היד כבפנים, וכך הוא סגנונו של רבנו במקומות אחרים.
ד. ד: ובקדושין. ע׳ לעיל א, ב הערה 14.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דהגהות מיימוניותמגדל עוזלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחמרכבת המשנהאור שמחאבן האזלעודהכל
וְכׇל הָאוֹמֵר עַל מְנָת כְּאוֹמֵר מֵעַכְשָׁו דָּמִי וְאֵינוֹ צָרִיךְ לִכְפֹּל הַתְּנַאי. כָּךְ הוֹרוּ מִקְצָת הַגְּאוֹנִים וְלָזֶה דַּעְתִּי נוֹטָה. וְרַבּוֹתַי הוֹרוּ שֶׁאֵין צָרִיךְ לִכְפֹּל הַתְּנַאי וּלְהַקְדִּים הֵן לְלָאו אֶלָּא בְּגִטִּין וּבְקִדּוּשִׁין בִּלְבַד. וְאֵין לְדָבָר זֶה רְאָיָה:
ואין לדבר זה ראיה וכו׳ – א״א אע״פ שאין ראיה לדבר זכר לדבר וטעם גדול יש לדבר ואיך יתכן דזה מוכר קרקע או נותנו ואומר איני נותנו או מוכרו אא״כ יעשה לי כך וכך ונוציא אותו מידו ולא עשה בו מה שהתנה עליו אבל גיטין וקדושין אומדן דעתא הוא מכיון שנתן דעתו לגרש או לקדש אינו אלא כמפליג בדברים וקירוב הדעת וריחוק הדעת אין תנאי מועיל בו לרחק ולקרב אא״כ חזקו בכפילו ובכל העניינים שנתפרשו בו כי כולם חזוק התנאי הם ובין תבין ונחלת בני גד ובני ראובן לא היתה מוחזקת ביד ישראל ואינו דומה לקרקע המוחזק לו לאדם מירושתו או ממקחו.
[ב] וכן בשאלתות פרשת מטות ובה״ג וכן ס״ה ורא״ם ורבינו שמחה ואריכות דבריהם וביאורם תמצא בפ״ז מהלכות אישות:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ו]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ז]

וכל האומר ע״מ כו׳. הנותן מתנה לאחד ואמר שאם ימות בלא זרע שתחזור המתנה ליורשיו ולא כפל תנאו יש להסתפק אם נאמר דכיון דלא כפל תנאו תנאי בטל ומעשה קיים. ונראה דהכא אין צורך למשפטי התנאים ולא מיבעיא לדעת רבינו ז״ל דאית ליה דבמעכשיו אין צורך לכפילת התנאי דפשיטא דהכא אף שאמר בלשון אם מהני בלא כפילת התנאי שהרי ה״ה בפ״ו מהל׳ אישות נתן טעם לדבריו וכתב משום דמעכשיו חל מעכשיו ויתקיים התנאי אבל באם שאין המעשה חל עד שהתנאי יתקיים והתנאי בא לבטל המעשה שלא יחול עכשיו ולפיכך צריך חיזוק יותר ע״כ. וא״כ בנדון זה פשיטא דמעכשיו היתה המתנה דאם לא עכשיו אימתי. ואף שאמר בלשון אם פשיטא דפירושו הוא מעכשיו. ואף לדעת התוס׳ דס״ל דמעכשיו נמי צריך כפילת התנאי הוא בתנאי שאם לא יתקיים התנאי תתבטל המתנה למפרע ומש״ה צריך חיזוק בתנאים. אבל בנדון זה שאף אם ימות בלא זרע אינה מתבטלת המתנה למפרע שהרי כתב הרא״ש דאם מכר ונתן מה שעשה עשוי משום דה״ל כאומר ואחריך לפלוני פשיטא שאין צורך לכפילת התנאי שהרי המעשה מתקיים מעכשיו אף אם לא יתקיים התנאי ואין התנאי בא אלא לומר שאם לא יתקיים התנאי שלא תמשך המתנה לעולם. ולפ״ז נ״ל דהנותן מתנה ואמר שאם לא יתן מנה שלא תמשך המתנה כי אם עד עשר שנים דאין צורך בזה לכפילת התנאי. והטעם מבואר במ״ש דכל שהוא מתנה תנאי לעקור מתנתו משעה ראשונה אז צריך חיזוק דהיינו משפטי התנאים לפי שבא לעקור דבריו הראשונים אם לא יתקיים התנאי אך כל שהתנאי אינו אלא לענין המשך המתנה א״צ חיזוק לפי שאינו עוקר דבריו הראשונים וה״ל כאילו סיים דבריו שהמתנה זו היא עד זמן פלוני וכ״ש בנ״ד דכיון דהרא״ש כתב דהוי כמו נכסי לך ואחריך לפלוני משוינן ליה לכל מילי ולא בעינן משפטי התנאים: ואם אמר נכסי לך ואחריך לפלוני אם ימות הראשון בלא זרע גם בזה היה נ״ל דאין צורך למשפטי התנאים לדעת רבינו דאית ליה במעכשיו אין צורך למשפטי התנאים לפי שאני סבור דדוקא בתנאי דלהבא שייך לחלק בין תנאי דאם לדמעכשיו וכמ״ש ה״ה אבל בתנאי דלעבר כגון אם אני כהן או אם אני עשיר אף שאמרו בלשון אם דינו כמעכשיו ולפי טעמו של הרב המגיד שהרי אין התנאי בא לעקור המעשה שלא יחול עכשיו. אך מסוגיית הגמרא בפ׳ האומר שהקשו לר״מ דבעי תנאי כפול מסוטה מוכח בהדיא דאף בתנאי דלעבר בעינן משפטי התנאים דהא סוטה תנאי דלעבר הוא. והדבר הוא תימה בעיני לסברת ה״ה. וסבור הייתי לומר דשאני תנאי דלהבא דבשעת אמירת התנאי הוא באפשרות שיתקיים התנאי ויתקיים המעשה ומש״ה כל שאמר מעכשיו אינו סותר דבריו הראשונים אבל בתנאי דלעבר דמאותה שעה מתבטל המעשה דמאי דהוה הוה אף שהוא כמעכשיו אין כח בתנאי לבטל המעשה אא״כ חזקו במשפטי התנאים. ומיהו לא נתקררה דעתי בזה והדבר צל״ע: עוד היה נראה לומר דבאחריך לפלוני בתנאי אין צורך למשפט התנאים ומטינא בה מאותה שכתב הרמב״ן ז״ל בספר המלחמות בפ״ב דביצה בשם הראב״ד דלא נאמרו משפטי התנאים אלא כשהמעשה נעשה מיד כעין נתינת גט וחליצה אבל כל שהמעשה הוא לאחר זמן אין צורך למשפטי התנאים וסברא זו שבחוה חכמים ומוהרימ״ט בסימן מ״ח החזיק בסברא זו. ולפ״ז נראה דבאחריך לא בעינן משפטי התנאים אלא שראיתי להר״ב פ״מ דאף בתנאי דאחריך לפלוני דהצריך משפטי התנאים (א״ה עיין בכל זה במ״ש הרב המחבר בפ״ו מהלכות אישות): עוד נתקשיתי בתשובה זו דמהר״ם דכפי דבריו דתנאי דאלפים לבנים היה בלשון אם וא״כ הוי ככל תנאי דאם דקי״ל דלא חל המעשה אלא בהתקיים התנאי וכמבואר וא״כ כשנסתפק בתחלת דבריו בלשון התנאי וכתב דמקבל המתנה הוא המוחזק והביא ראיה מתשובת הרשב״א אין הנדון דומה לראיה דבשלמא אם היתה המתנה בלשון מעכשיו והיה זוכה המקבל תיכף ומיד קודם שיתקיים התנאי אז היה אפשר לדמות דברי הרשב״א ז״ל לנדון שלו אך כיון שהוא בלשון אם ואינו זוכה אלא כשיקיים התנאי נראה דלא דמי לההיא דהרשב״א דהתם לדברי כלם כבר זכה אבל הכא עדיין הדבר ספק אם זכה או לא גם כפי חילוק זה נראה שגם הדמיון הראשון שדמה הרב לההיא דאם הוא ספק יקוץ בלא דמים יש לחלק וכמ״ש (א״ה עיין לקמן פט״ו מהלכות טוען ונטען הלכה י״א):
וכל האומר על מנת כאומר מעכשיו דמי וכו׳. נחלקו הפוסקים ז״ל באומר על תנאי כך וכך אי הוי כאומר על מנת, וכבר כתבתי למעלה בהלכות מכירה דמסתברא כמאן דאמר דדוקא על מנת כיון דחידוש הוא ואין לך אלא חידושו, ובמשפטי התנאים עיין להרב דינא דחיי עשין ע״ה.
ורבותי הורו וכו׳. עיין השגות ומ״מ, והנה מסקנת רבינו תם כדעת רבנו. ועיין טור חו״מ סי׳ רמ״א ועיין לח״מ ואני ביארתי דברי רבנו פכ״ו מהל׳ סנהדרין ה״ג וה״ד עיי״ש. ועיין תוס׳ ב״ב דף קל״ז ע״ב ד״ה לא החזירו, ולדרך רבנו על מנת שאני.
וכל האומר ע״מ כאומר מעכשיו דמי ואינו צריך לכפול התנאי כו׳:
הרב במשל״מ נסתפק בתנאי דלשעבר אם מתנה על דבר שעבר אם בעי כפילות, דאם הוא באופן שמתנה, המעשה קיים מעכשיו ועדיפא טפי מתנאי דמעכשיו, והעיר מהך דאמר לר״מ בעי תנאי כפול בסוטה אף ע״ג דאם שטית הוא ענין שלעבר, וזה כבר ישבתי דלר״מ לטעמו דאמר בפרק מי שאחזו בברייתא דהר״ז גיטך ע״מ שתשמשי את אבא, אף עפ״י שלא נתקיים התנאי ה״ז גט, לפי שלא אמר אם לא תשמשי כו׳ יעו״ש וע״מ כאומר מעכשיו דמי ואפ״ה בעי כפילות, א״כ ה״ה בתנאי דלשעבר, רק אנן קיי״ל במעכשיו דלא בעי תנאי כפול וה״ה בתנאי דלשעבר, ומצאתי לאחרונים ובראשם הבני אהובה שהקדימוני בזה:
אולם ראיה עצומה דבתנאי דלשעבר לא בעי לכפול מהך דתנן בפרק מי שמת האומר אם ילדה אשתי זכר יטול מנה ואם נקבה תטול מאתים יעו״ש, וא״כ קשה באם אמר אם ילדה אשתי זכר יטול מנה הא לא הוי תנאי כפול ובשלמא למאי דהוי בעי לאוקמי דאמר לכשתלד דיזכה העובר לכשיולד ויצא לאויר העולם, א״כ שפיר דלא בעינן בהא דיני תנאים, דהא המעשה אינו נעשה אלא אח״כ וכמו שאמר בירושלמי כל לאחר לא בעי דיני תנאים והביאו במלחמות ביצה פ״ב, אבל למה דמסיק דהזכיה הוא תיכף שכשהוא עובר הוא זוכה, א״כ הלא בעינן דיני תנאים שאם יולד נקבה אינו מזכה להעובר, והא כאן ״אם״ קאמר ובעי משפטי התנאים, וע״כ משום דאיהו הוי תנאי שלעבר, דאם הוי זכר כבר הוא זכר בעודו בבטן אמו, ואם היא נקבה נתבטלה הזכיה מעיקרא ולא בעי ת״כ. ואי קשה הא דמקשה שם ולימא ליה רבי מאיר היא דאמר אדם מקנה דבר שלב״ל, הא לר״מ בעי ת״כ אף בתנאי דלשעבר ובמעכשיו, אולם זה ניחא דאי משום כפילות הא קאמר ולוקמא דאמר לכשתלד, רק רב הונא לטעמיה דאף לכשתלד לא קנה, וא״כ קשה לוקמא דאמר לכשתלד ואי דהוי דבר שלב״ל לוקמא כר״מ ומשום כפילות לא בעינן דכל לאחר לא בעינן דיני תנאים, וכיון דאמר לכשתלד הוי לאחר דאז ינתן לו ויקנה ע״י השטר אם לא נתקרע עד שתלד עיין רא״ש ודוק. [ועיין ברכות (דף ס) ומי מהני רחמי עיי״ש דזה ענין שלעבר אף קודם ארבעים] ובאמת אין לי במה לדחות ראיה זו, רק לפי מה שפרשו רבנן קדמאי הך משנתנו בשכיב מרע, ולפי מה שהעלה מוהר״מ אלשיך הביאו המהרי״ט בתשובה חו״מ סימן מ״ח, דכמו שמתנתו לא בעי קנין דדבריו ככתובים וכמסורים דמי כן הוי בתנאי, וכיון שע״ז האופן אינו רוצה וכל קנייתו הוא רק כדי שלא תטרף דעתו, ואטו יתקנו חכמים מפני שלא תטרף דעתו דיהיה בכל אופן מתנה אף באופנים שאינו רוצה, וזה דבר נאות מאוד, וכן יש לומר דהוא מקנה ליה לכשיולד כיון דבשכ״מ קא מיירי ואביו דעתו קרובה אצל בנו ומזכה, וא״כ הוא ככל לאחר דלא בעי דיני תנאים, אך רובא דרבוותא פירשו דמשנתנו מיירי בבריא עיין לקמן פרק ח׳ ה״ה ודוק:
ומזה נראה לדעתי לפשוט מה שחקר השער המלך בדין אסמכתא דאם מתנה על ענין שעבר אם הוי אסמכתא, מלבד מה דהשיגו עליו מסוגיא דזה בורר דתלי לה הגמרא בהך דר״י אמר ר״ט הריני נזיר אם יש בכרי הזה מאה כור ונגנב כו׳ שלא ניתנה נזירות אלא להפלאה, אלמא במידי דהוא מתנה על ענין שעבר לא גמר ומקני יעו״ש, תמוה מאוד מהך דחקרו רבנן קדמאי ובראשם הר״י בן מיגש על משנתנו דאם ילדה זכר יטול מנה דהוי אסמכתא, עיין להרהמ״ג פרק ח׳ הלכה ו׳ מה שהעתיק דברי הר״י בן מיגש, ועיין נמוקי יוסף בשם רשב״א וריטב״א והרא״ה שעמדו כולם דהוי אסמכתא, אף ע״ג דתמן הוי ענין שלעבר דאם זכר הוא כבר היה בבטן, חזינא דאסמכתא איכא אף בתנאים שלעבר, ולפלא על הרב שעה״מ שהוא בעצמו הביא קושיא זאת מהב״י, ולא הרגיש דהוי ענין שלעבר דהוא מזכה להעובר אם הוא זכר, ולדונו לכף זכות אמינא דהתם אם תלד דוקא הא אם תפיל לא יזכה, א״כ זה תנאי דלהבא, אבל זה בדותא, דלזה לא צריך כלל תנאי רק אם תפיל תו לית לעובר זכיה, דדוקא אם יולד והיה בן קיימא אית ליה זכיה, משא״כ אם תפיל [עיין מש״כ בהלכות נחלות] וא״ת אין זה תנאי כיון שלא מצי להיות הזכיה באופן שהוא נפל ואיננו נשלל מסיבת התנאי ודוק:
וכל האומר על מנת כאומר מעכשיו דמי וא״צ לכפול התנאי כך הורו מקצת הגאונים ולזה דעתי נוטה ורבותי הורו שאין צריך לכפול התנאי ולהקדים הן ללאו אלא בגיטין ובקדושין בלבד ואין לדבר זה ראיה.
השגת הראב״ד ואין לדבר זה ראיה, א״א אע״פ שאין ראיה לדבר זכר לדבר וטעם גדול יש לדבר ואיך יתכן דזה מוכר קרקע או נתנו ואומר איני נותנו או מוכרו אא״כ יעשה לי כך וכך ונוציא אותו מידו ולא עשה בו מה שהתנה עליו, אבל גיטין וקדושין אומדן דעתא הוא מכיון שנתן דעתו לגרש או לקדש אינו אלא כמפליג בדברים וקירוב הדעת וריחוק הדעת אין תנאי מועיל בו לרחק ולקרב אא״כ חזקו בכפלו ובכל הענינים שנתפרשו בו כי כולם חזוק התנאי הם ונחלת בני גד ובני ראובן לא היתה מוחזקת ביד ישראל ואינו דומה לקרקע המוחזק לו לאדם מירושתו או ממקחו עכ״ל.
במש״כ הראב״ד אא״כ חזקו בכפלו ובכל הענינים שנתפרשו, ודאי כונתו לכל הדינים המעכבים בדיני תנאי והוא תימה גדולה דהא אחד מדיני תנאי הוא תנאי קודם למעשה ולא מעשה קודם לתנאי, וזהו משנה מפורשת בב״מ דף צ״ד דכל תנאי שיש מעשה בתחלתו תנאו בטל ומתניתין מיירי בתנאי ממון לפי מסקנת הגמ׳, וכבר כתב כן המ״מ בפ״ו מה׳ אישות שהטעם שכתב הראב״ד אינו מספיק מפני מה צריך תנאי קודם למעשה בממון וא״צ כפל ולא הן קודם ללאו, ונראה בזה דענין כפלות התנאי הוא מטעם שמא אינו מקפיד בתנאו ובזה אנו אומרים דבממון מסתבר שהוא מקפיד, וכן הא דהן קודם ללאו אינו אלא מגזה״כ במה דילפינן מתנאי דב״ג, דמסברא אין מקום לחלק דאדרבא כשהזכיר הלאו בהתנאי מבואר להדיא רצונו שאינו רוצה בכל אופן ולכן אמרינן דאינו אלא בגיטין וקדושין דאינו מוכח בודאי שהוא מקפיד על קיום התנאי, וכמש״כ הראב״ד דאומדן דעתא הוא שאינו אלא כמפליג בדברים, ורק כשמתנה תנאי בכל דיני תנאים אנו למדים מתנאי דב״ג דתנאו קיים, ולכן זהו דוקא בגיטין וקדושין, אבל בתנאי ממון דאומדן דעתא הוא שודאי מקפיד אין אנו צריכים דוקא האופנים של תנאי דב״ג כיון דברור לן הקפידא על תנאו ע״י האומדנא, וכ״ז הוא בת״כ ובהן קודם ללאו, אבל החלוק בין תנאי קודם למעשה ובין מעשה קודם לתנאי הוא בסברא דאם הוא מקפיד על תנאו צריך הוא להתחיל בתנאו שעל אופן זה גומר הקנין, ואפי׳ לשיטת הראב״ד בפ״ו מה׳ אישות דאינו מפרש מעשה קודם לתנאי כדעת הרמב״ם שכבר עשה מעשה הקנין אלא בדבורו הזכיר המעשה קודם, מ״מ מזה גופא מוכח דאינו מקפיד כ״כ דאם היה מקפיד היה מזכיר קודם כל את התנאי, ולכן בזה גם בממון מחלקינן דדוקא תנאי קודם למעשה ולא מעשה קודם לתנאי, וכן הוא בתנאי שא״א לקיימו בסופו דתנן נמי שם דהאי ודאי גם בממון כיון דאינו אלא כמפליג בדברים, והוא פשוט.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דהגהות מיימוניותמגדל עוזלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחמרכבת המשנהאור שמחאבן האזלהכל
 
(ט) הנותן מתנה על מנת להחזיר, הרי זו מתנה. בין שהתנה להחזירהא מיד, בין שהתנה להחזירה לזמן קצוב, או כל ימי חייו של אחד מהן, או כל ימי חייו של פלוני, הרי זו מתנה, בין במיטלטלין בין בקרקע, ואוכל פירות כל זמן המתנה:
Whenever a person gives a gift on the condition that it be returned, the gift is valid. The gift is valid whether the condition was made to return the article immediately, that it be returned after a specific time passes, that it remain as a gift for the entire lifetime of either the giver or the recipient, or that it remain as a gift for the entire lifetime of another person.
The above applies both with regard to movable property and landed property. The recipient may derive benefit from the gift for the entire time that it is his.
א. ד: להחזיר. אך לקמן ׳להחזירה׳.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחאבן האזלעודהכל
הַנּוֹתֵן מַתָּנָה עַל מְנָת לְהַחְזִיר הֲרֵי זוֹ מַתָּנָה. בֵּין שֶׁהִתְנָה לְהַחְזִיר מִיָּד בֵּין שֶׁהִתְנָה לְהַחְזִירָהּ לִזְמַן קָצוּב. אוֹ כׇּל יְמֵי חַיָּיו שֶׁל אֶחָד מֵהֶם. אוֹ כׇּל יְמֵי חַיָּיו שֶׁל פְּלוֹנִי. הֲרֵי זוֹ מַתָּנָה בֵּין בְּמִטַּלְטְלִין בֵּין בְּקַרְקַע. וְאוֹכֵל פֵּרוֹת כׇּל זְמַן הַמַּתָּנָה:
הנותן מתנה על מנת להחזיר עד כל זמן המתנה. פ״ק דקדושין (דף ו׳):
הנותן מתנה על מנת וכו׳ – זה פשוט מבואר בסוף יש נוחלין (בבא בתרא קל״ז):
הנותן מתנה ע״מ להחזיר ה״ז מתנה וכו׳. הנה ראיתי להרב כנסת הגדולה חו״מ סי׳ רמ״א בהגהת הטור אות ל״ח שכתב וז״ל: דוקא על מנת שיחזירנו המקבל מדעתו ומרצונו, אבל כל שנאנס להחזיר אין כאן חזרה ונפקא מינה אם נשבע הנותן ליתן מתנה ונתן מתנה על מנת להחזיר ולקחה באונס מהמקבל לא קיים שבועתו הריב״ש סי׳ שמ״א ע״כ, ולכאורה קשה טובא דמשמע דאם לא לקחה באונס מהמקבל אלא שהתנה עמו על מנת שיחזירנה לו והמקבל קיים תנאו דנמצא בזה שקיים שבועתו, והרי הריב״ש גופיה הביאו הרב ז״ל שם אות ט״ל, כתב, דהא דמתנה על מנת להחזיר שמה מתנה היינו באותם דברים שחייבה תורה לתת שבזה יוצא ידי נתינה, וכן באתרוג קרינן ביה לכם בשעת נטילה, אבל בתנאים שבין אדם לחבירו הולכים אחר לשון ודעת בני אדם וכל שהתנה סתם לתת לו יש לו לתת סתם ולא בתנאי ושיור ע״כ, מעתה כשנשבע לתת מתנה לחבירו אם התנה עמו על מנת להחזירה הרי לא קיים שבועתו, דכיון דנשבע סתם משמעותו בלי שום תנאי ושיור כמו שכתב ז״ל, אמנם מתוך מה שכתב הרב כנה״ג ביו״ד סוף סי׳ רל״ח ששם כתב דלדעת הריב״ש יש חילוק בין מתנה ומתחייב לתת לחבירו מתנה לנשבע מעצמו סתם דמתנה ומתחייב הוא דאזלינן בתר דעת ולשון בני אדם וצריך ליתן בלי שום שיור, משא״כ בנודר או נשבע מעצמו בלי קדימת שום חיוב שפיר מצי לקיים שבועתו על מנת להחזיר, אשר כפי זה יתיישב הכל.
הנותן מתנה ע״מ להחזיר הרי זו מתנה בין שהתנה להחזיר לזמן קצוב או כל ימי חייו של פלוני הרי זו מתנה בין במטלטלין בין בקרקע ואוכל פירות כל זמן המתנה.
בדין מתנה ע״מ להחזיר ביאר הרא״ש פ׳ לולב הגזול בדין אתרוג דהוא דוקא באופן שהמקבל יחזור ויתן האתרוג להנותן דאז אמרינן דמקודם היה של המקבל לגמרי, אבל אם אמר הנותן יהא במתנה עד שתצא ואח״כ יהיה שלי כבתחלה לא יצא בו דהוי כמו שאול, והקצוה״ח בסי׳ רמ״א האריך בזה והביא דבתשובת הרא״ש כתב ר׳ אביגדור כהן צדק דמתנה ע״מ להחזיר באתרוג דמהני הוא כשנותן לו קנין הגוף לזמן, והרא״ש בתשובה חלק עליו וכתב כדבריו הנ״ל, והקצוה״ח האריך לחזק שיטת הר״א כ״ץ אבל הרא״ש הביא ראיה מוכרחת מהא דאמר בגמ׳ לא ליקני אינש לולבא לינוקא משום דינוקא מקני קני אקנויי לא מקני ואם נימא דמהני מתנה לזמן א״כ גם לקטן יכול להקנות, והקצוה״ח כתב בזה דהגמ׳ מיירי בנותן בסתם בלא שום שיור אלא שסומך שיחזור ויתן לו המקבל ובזה אמרו דקטן אקנויי לא מקני, אבל במקנה בפי׳ לזמן גם בקטן מהני, ומלבד דקשה דלמה אמרו בגמ׳ לא ליקני דהא קטן היודע לנענע חייב בלולב, וא״כ אם אין לאביו לולב בעד הקטן למה לא יקנה לו אביו ע״מ להחזיר, לבד זה מבואר להדיא בדברי הרמב״ם בפ״ח מה׳ לולב דמיירי מקודם מדין ע״מ להחזיר שכתב וז״ל, נתנו לו ע״מ להחזירו ה״ז יוצא בו ידי חובתו ומחזירו וכו׳, ואין נותנין אותו לקטן וכו׳ ומוכח להדיא דבקטן לא מהני ע״מ להחזיר. וא״כ ע״כ דמעמ״ל אינו לזמן.
ולפי״מ שבארנו דדעת הרמב״ם הוא כדעת הרא״ש דמתנה ע״מ להחזיר הוא ע״מ שיחזור ויתנהו להמקנה קשה דברי הרמב״ם בהלכה שלפנינו שכתב בין שהתנה להחזיר מיד בין שהתנה להחזירה לזמן קצוב או כל ימי חייו של אחד מהם, וקשה דכיון דהתנאי יהיה עד אחר חיי המקבל א״כ מתי יחזיר לו, וצ״ל דהכונה הוא ע״מ שהיורשים יחזירו לו אבל אין זה מדוייק בלשון הרמב״ם, והנה הקצוה״ח הוכיח דלא כהרא״ש מהא דבב״ב דף קל״ז דאתרוג זה נתון לך במתנה ואחריך לפלוני, דבין לרבי בין לרשב״ג נפיק ביה דבזה ליכא למימר ע״מ שיתנהו הראשון להשני דהא אחריך הוא עד אחר מיתה, אך בזה כתב הרא״ש שם דבאתרוג הכונה ע״מ שתתנהו לפלוני אחריך והיינו אחר שיצא בו וכן כתב הנתיבות, אלא שדבריו תמוהים שנסתייע מדברי הרשב״ם ובד׳ הרשב״ם מבואר שם להדיא להיפוך דבד״ה אתרוג זה נתון לך במתנה כתב כל ימיך ובד״ה ואחריך כתב אחר מיתתו, ובד״ה דאי מיפק כתב, אבל הכא אינו משועבד להשני כל ימי חיי הראשון אלא דכ״ז בדעת הרשב״ם אבל הרא״ש כתב להדיא אתרוג זה נתון לך במתנה ואחריך לפלוני בירך בו ונתנו לפלוני אף לרבי יצא, ומבואר דבאתרוג הכונה באחריך אחר שיצא בו, אבל דברי הרמב״ם כאן צריך ישוב.
והנראה בזה לפי״מ שבארתי בפ״ב מה׳ שכנים בדעת הרמב״ם דקנין מכירה אינו דוקא בדרך הקנאה מצד המקנה, אלא דהיכי שיש רק הסכמה יכול הקונה לקנות בלא הקנאה מהמקנה, ומבואר מש״כ הרמב״ם בפ״ה מה׳ אישות דקדשה בדבר שאין בעה״ב מקפיד ה״ז מקודשת מספק ולא מיירי בדבר דהוי כמו הפקר דהא כתב כגון תמרה או אגוז, אלא דהכונה בדבר שרגיל שבעה״ב אינו מקפיד, אם יטול המקדש וזהו דמקודשת מספק כמו שפירשו הלח״מ והגר״א דהוי ספק שמא מקפיד, ואם נימא דצריך הקנאה יקשה דהא עכ״פ ליכא הקנאה ואין כאן אלא רשות ויכול לאכלו, אבל אין לו במה לקדש שאינו שלו, ועיין בקצוה״ח סי׳ שנ״ג ובאבני מלואים סי׳ כ״ח סק״ד וס״ק נ״ה, וסובר דבקדושין בעינן כסף של המקדש, איברא דלדברי המל״מ שמוכיח מגזל אחר יאוש דא״צ כסף של המקדש לכאורה מיושב דלא איכפת לן אם קנה המקדש או לא, כיון דעכ״פ נותן לה דבר שהיא יכולה ליהנות בו, אלא דאכתי אינו מיושב שעכ״פ האשה צריכה לקנות כסף הקדושין, ולא מהני מה שהיא יכולה לאכלו וראיה דקדשה במע״ש דלמ״ד מע״ש ממון גבוה לא הוי קדושין אף שהיא יכולה לאכלו, ואין לחלק משום דגבי מע״ש לא קנתה אפי׳ לאכילה דגם כאן במה תקנה כיון דנימא דדבר שאינו מקפיד אינו אלא רשות, ולכן מבואר דכיון שאין בעה״ב מקפיד אע״ג דליכא הקנאה קנה המקדש, ובפ״ב מהל׳ שכנים הארכתי בזה.
ולכן נראה לומר לדעת הרמב״ם דגדר מתנה ע״מ להחזיר הוא גדר ממוצע לא כדברי הרא״ש ולא כדברי הר״א כ״ץ דגדר ע״מ להחזיר הוא רק תנאי שיוחזר לו המתנה ואין אנו צריכין הקנאה מהמקבל, וכן אם נתנה לו על כל ימי חייו אין אנו צריכין הקנאה מהיורשין ואפי׳ בלא דעתם מהני, דכיון שאם לא יתקיים התנאי תתבטל המתנה לגמרי, וא״כ כשיוחזר לו המתנה לזמן המוגבל שאז אם לא היה מתקיים התנאי היתה מתבטלת המתנה וא״כ תמיד הוי בגדר דבר שאין בעה״ב מקפיד, ונמצא דאף דהמתנה היא מתנה גמורה לעולם והנותן צריך לקנותה מחדש כשתוחזר לו המתנה, אבל המקנה אינו צריך להקנותה ומבואר דברי הרמב״ם כאן דמהני מתנה ע״מ להחזיר אפי׳ כל ימי חיי המקבל, ומבואר עכשיו הא דלא ליקני אינש לולבא לינוקא דמלבד דבקטן גם הסכמה לא שייך, ולא שייך גם דבר שאינו מקפיד ולבד זה הא כל מה שאנו אומרים דע״כ אינו מקפיד להחזיר משום דאם לא יוחזר תתבטל המתנה, אבל בקטן הא כתבו הראשונים דמשו״ה אינה מתבטלת המתנה בשביל שאינו מקיים התנאי, משום דהוי תנאי שא״א לקיימו ולא הוי תנאי והמעשה קיים, א״כ אינו צריך להחזיר ושפיר אמרינן דאקנויי לא מקנה.
והנה שיטת הרמב״ם דבע״מ לא בעי תנאי כפול, ובזה מבואר דלא הצריך ת״כ, אבל להשיטות דגם בע״מ ובמעכשיו צריך ת״כ לכאורה פשוט דצריך גם במעמ״ל וכן הוא שיטת הרא״ש בפ׳ יש נוחלין, אבל התוס׳ בקדושין דף ו׳ הקשו אמאי אם לא החזירו לא יצא הא בעינן ת״כ וכתבו דאיכא תנאי דלא בעי כפל כגון הכא שהיה דעתו שיברך חבירו על אתרוג שלו, ולכאורה דברי התוס׳ אינו אלא באתרוג שכיון שעיקר מה שנותן לו הוא כדי שיברך על האתרוג, וכיון דסגי לזה מעמ״ל ודאי באופן זה נתן לו, אבל הב״ש בסי׳ כ״ט כתב דע״כ כונת התוס׳ גם בכל הני דמייתי שם בקדושין ובמכר ובפה״ב דכיון דלא ניחא להתוס׳ לאוקמי בשכפל, א״כ גם בכל הני. ע״כ דאיכא אומדנא, וכתב האבני מלואים דהכונה גם בזה כיון דמהני גם בעמ״ל, ולכן למסקנא דאמרינן דבקדושין לא מהני בעינן באמת ת״כ, ויישב בזה ד׳ הב״ח שהצריך ת״כ אלא שכתב דלפי״ז קשה להו״א דגמ׳ דבכולהו לא מהני, א״כ למה לא הוזכר ת״כ וכן באמת קשה למסקנא גבי קדושין, והנה באבני מלואים וכן בקוצה״ח סי׳ רמ״א חידש דאפי׳ להשיטות דבעי ת״כ זהו רק לענין שתתבטל המתנה אם לא החזיר, אבל עכ״פ מחוייב להחזיר מגדר התחייבות והוכיח זה מיבמות דף ק״ט דאמר לו חלוץ לה ע״מ שתתן לך מאתים זוז דאמרינן דמחייבה ליתן, והקשה הרשב״א דהא מי שהתנה בע״מ אין מחייבין אותו לקיים תנאו אלא דהמעשה בטל, וכאן דאין תנאי בחליצה למה מחוייב ליתן, ותי׳ הרשב״א דכיון דא״א לחליצה להתבטל מחוייבת מדין שכירות, ולכן גם כאן בלא התנה תנאי כפול כן.
ולדעתי נראה דלא דמי לא התנה ת״כ לתנאי בחליצה דבחליצה כיון דבעיקר דינא ליכא גדר תנאי ומשום זה לא הזכיר הרמב״ם זה בהדברים המעכבים בתנאי בפ״ו מהל׳ אישות לכן מה שהתנה הוא בגדר התחייבות, אבל בע״מ להחזיר כיון דבעיקר דינא מהני תנאי ורק החסרון הוא במה שלא התנה ת״כ וטעמא דצריך ת״כ הוא דלא אמרינן מכלל הן אתה שומע לאו, ואמרינן דלא הקפיד על התנאי ואם היה מקפיד היה כופל תנאו, וא״כ מנ״ל שהוא בגדר התחייבות דילמא לא הקפיד על תנאו ונתן לו בכל אופן וגם המקבל לא התחייב.
לכן נראה בבאור דברי התוס׳ דלא דמי תנאי דע״מ להחזיר לשארי תנאים דכל התנאים אינם בגוף מעשה הקנין אלא בדבר אחר, אבל כשנותן ע״מ להחזיר א״כ בעיקר מילתא הוא מתנה לזמן, ורק דמכיון שהוא רוצה דלזמן זה תהיה מתנה גמורה שיקנה המקבל קנין הגוף לכן נותן בדרך תנאי, אבל בעיקר כונת ההקנאה אינו אלא כמו מתנה לזמן וזה הא פשוט דאם יתן אחד מתנה לזמן לא נסתפק שמא אינו מקפיד ומרוצה ליתן לעולם כמו שלא נסתפק אם יתן חצי חפץ שמא רוצה ליתן כולו, וזהו מש״כ התוס׳ שהיה דעתו שיברך חברו על האתרוג שלו, והיינו דמעיקר מילתא לא נתן לו אלא לזמן אלא שנתנו בדרך תנאי ולכן לא בעינן תנאי כפול.
ולפי״ז יש מקום לחזק דברי הב״ח אפי׳ לדעת התוס׳ דהתוס׳ כתבו כן על דברי הגמ׳ דהתנאי הוא בעיקר הנתינה, אבל בטור ושו״ע איתא האומר לאשה הא״מ בדינר זה ע״מ שתחזירהו לי, ובלשון זה אפשר דאין התנאי על הנתינה אלא על הקדושין אלא דממילא אם יתבטלו הקדושין כשלא תחזיר תתבטל הנתינה דהא לא נתן לה אלא ע״מ קדושין, וכיון דנימא דהתנאי היה בהקדושין א״כ כבר הוי כשאר תנאי דעלמא דהחזרה לא שייך להקדושין.
והנה הקצוה״ח הביא דברי הסמ״ג בדין אתרוג במעמ״ל שצריך ליזהר בארבע דברים שהתנאי מתקיים בהם וצריך שיאמר ע״מ שתחזור לי הרי הוא לך במתנה ואם לאו לא יהא שלך, ותמה ע״ז בהגה״מ דאדרבא אם לא יכפול תנאו וכן שאר הדברים הצריכים לדיני תנאי כ״ש שהתנאי בטל ומעשה קיים ולא יצטרך להחזיר, והקנין יהיה קיים, ויישב הקצוה״ח ע״פ שיטתו דעכ״פ מחוייב להחזיר מדין התחייבות, וכבר כתבתי שאין ראיה מדין חליצה דליכא ע״ז גדרי תנאי, לכן נראה דהנה איתא בבכורות דף נ״א דהיכי דהפודה פדה בסתם ודעתו שהכהן יחזיר לו והכהן החזיר לו אין בנו פדוי, וכן פסק הרמב״ם בפי״א מה׳ בכורים, והקשו התוס׳ שם דהא קיי״ל דמעמ״ל שמה שמתנה ותירצו דהכא לא רצה הכהן לקבל על תנאי זה משום שאסור לעשות כן, וכן כתב הרמ״א בסי׳ ש״ה כדברי התוס׳, והש״ך הביא שם דברי הראבי״ה ודברי הרשב״א בתשובה סי׳ קצ״ח דגם היכי שהכהן קבלם על דעת כן לא מהני, אלא שלדעתי צירף הש״ך דברי הראבי״ה ודברי הרשב״א והם רחוקים זה מזה שהביא הש״ך דברי הראבי״ה שכתב משום דכשנתנו ע״מ להחזיר גמר בלבו שעה אחת שיהא לשם מתנה, אבל הכא לא גמר בדעתו כלל לשם מתנה ודברי הראבי״ה באמת אין להם ביאור אם לא ע״פ שיטת הר״א כ״ץ דבמתנה לזמן סגי, אבל הרשב״א בתשובה ביאר באופן אחר דז״ל ודוקא בעל מנת ומשום דהאומר ע״מ כאומר מעכשיו, אבל באומר הילך חמש סלעים בפדיון בני ואתה תחזירם לי ושלא בע״מ אין בנו פדוי, ואפי׳ לא אמר מידי אלא שדעתו שיחזירם לו עכ״ל, ומבואר דכונת הרשב״א הוא להיפוך מד׳ הראבי״ה דהרשב״א סובר דמתנה לזמן לא מהני, וכדעת הרא״ש ולכן כשאינו בגדר תנאי הוי מתנה לזמן.
-השמטות ומלואים-
לעיל הבאתי דברי הש״ך שהביא דברי הראבי״ה בענין מתנה ע״מ להחזיר ובארתי דבריו במש״כ גמר בלבו שעה אחת דהכונה דרק שעה אחת תהיה מתנה ובאמת אין זה מוכרח בכונתו אלא דבשעה שנתנו לו גמר בלבו שעה הראשונה שתהיה מתנה ורק אח״כ חזר בו ועייל ונפיק אזוזי והיינו שרק אח״כ חזר בו ורוצה שיחזיר לו הכהן ובזה ודאי שפיר יצא. [ע״כ].
ועכשיו מיושבים דברי הסמ״ג דהסמ״ג חולק על התוס׳ דסוברים דמכח אומדנא גם בלא ת״כ הוי כדין תנאי דע״מ וכאומר מעכשיו, והסמ״ג סובר דדין תנאי דאמרינן דהמתנה היא מעכשיו מתנה גמורה בקנין הגוף זהו דוקא היכי דהתנה בדיני תנאים, אבל היכי דלא כפל תנאו דע״פ דיני תנאים אין התנאי קיים ורק משום דיש לנו אומדנא שבעיקר מילתא לא נתן אלא מתנה לזמן וכמש״כ, לכן אפי׳ התנה בלשון ע״מ כיון דמצד דיני תנאים אין התנאי מתקיים, לא נשאר לנו אלא דעתו שאינו רוצה ליתנה נתינה עולמית, והוי רק מתנה לזמן ולא מהני באתרוג לכן כתב שצריך ליזהר בדיני תנאים. ואף דבהא דפה״ב כתב הרמב״ם דדוקא אם החזירו אינו פדוי, וצ״ל דאל״כ הוי דברים שבלב ודוקא אם קבל הכהן על אופן חזרה, אפשר דגם כאן ודאי יחזיר, ועוד אפשר דכאן דאיכא אומדנא בכל אופן לא מהני.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחאבן האזלהכל
 
(י) האומר לחבירו, שור זה נתוןא לך במתנהב על מנת שתחזירהו, הקדישו והחזירו, הרי זה מוקדש ומוחזר. אמר לו, על מנת שתחזירהו לי, אינו קדוש, שלא התנה עליו אלא שיחזיר לוג דבר הראוי לו. וכן כל כיוצא בזה:
When a person tells a colleague: "I am giving you this ox as a gift on the condition that you return it,⁠" if the recipient consecrates the ox and then returns it, it is consecrated, and he has fulfilled his obligation to return it.
If, however, the giver tells the recipient: "I am giving it to you on the condition that you return it to me,⁠" the ox is not consecrated. For implied in the condition stated by the owner is that he return to him an article that will be fitting for him to use. The same applies in all analogous situations.
א. ד: אני נותן. שינוי לשון שלא לצורך.
ב. ב1: מתנה.
ג. בד׳ לית. וחסרון המורגש הוא.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמשנה למלךמעשה רקחאור שמחעודהכל
הָאוֹמֵר לַחֲבֵרוֹ שׁוֹר זֶה אֲנִי נוֹתֵן לְךָ בְּמַתָּנָה עַל מְנָת שֶׁתַּחְזִירֵהוּ. הִקְדִּישׁוֹ וְהֶחֱזִירוֹ הֲרֵי זֶה מֻקְדָּשׁ וּמֻחְזָר. אָמַר לוֹ עַל מְנָת שֶׁתַּחְזִירֵהוּ לִי אֵינוֹ קָדוֹשׁ. שֶׁלֹּא הִתְנָה עָלָיו אֶלָּא שֶׁיַּחְזִיר דָּבָר הָרָאוּי לוֹ. וְכֵן כׇּל כַּיּוֹצֵא בָּזֶה:
האומר לחבירו שור זה עד וכן כל כיוצא בזה. פרק יש נוחלין (דף קל״ז):
האומר לחבירו שור זה נתון לך במתנה ע״מ שתחזירהו והחזירהו [הקדישו והחזירו] הרי זה מוקדש וכו׳ – מימרא מפורש סוף פרק יש נוחלין דאמר ר״נ הרי זה מוקדש ומוחזר. ואמר רב אשי עלה חזינן אי אמר על מנת שתחזירהו הא אהדרינהו על מנת שתחזירהו לי הא לא חזי ליה. ופירוש אם היה מוקדש הא לא חזי ליה וכל שלא החזירו כשהיה ראוי לו נתבטלה מתנתו וה״ז הקדיש מה שאינו שלו וכן פירשו ז״ל אף על פי שיש מצריכין לו פדיון אם היה קדושת דמים דברי המחבר עיקר שאינו קדוש כלל. וכתב הרשב״ם ז״ל בנותן שור לחבירו על מנת להחזיר בתוך שלשים ומת בתוך הזמן דפטור מלשלם דלא הוה ליה שואל להתחייב באונסין ואף לא שומר להתחייב בגניבה ואבידה אלא מקבל מתנה הוא ולא יתחייב אלא בפשיעה עכ״ל. ויש לדקדק בע״מ שתחזירהו ולא אמר לי והמיתו והחזירו אם חייב לשלם או לא דילמא כי היכי דאקדשיה פטור ה״נ המיתו או דילמא מת לאו חזרה היא:
האומר לחבירו שור זה אני נותן לך במתנה ע״מ שתחזירהו כו׳. ז״ל ה״ה וכתב הר״ש ז״ל בנותן שור לחבירו ע״מ להחזירו בתוך שלשים ומת בתוך הזמן דפטור מלשלם דלא ה״ל שואל להתחייב באונסין ואף לא שומר להתחייב בגניבה ואבידה אלא מקבל מתנה הוא ולא יתחייב אלא בפשיעה עכ״ל. ויש להסתפק היכא דמת בתוך הזמן דאמרינן דפטור מלשלם אם מחזיר הפירות שאכל או לא דאפשר דחייב להחזיר הפירות שאכל משום דכיון דנאנס ולא החזירו הרי לא קיים תנאו ונתבטלה מתנתו וא״כ חייב להחזיר הפירות ומה שפטור מן התשלומין הוא משום דס״ל דנהי דלא קיים תנאי ונתבטלה מתנתו מ״מ לא ירד לוקח זה להיות כשואל ולא כשומר שכר אלא הרי הוא כשומר בעלמא ואינו חייב כי אם בפשיעה. ואפשר לצדד עוד ולומר דכל שנאנס לא נתבטלה מתנתו משום דמה שהתנה על מנת שתחזירהו לי אינו אלא כשתהיה בעין וה״ק שור זה נתון לך במתנה ותהיה פטור מן האונסין ומגניבה ואבידה כדין כל מקבל מתנה ע״מ שאם תהיה בעין בתשלום הזמן שתחזירהו לי. ולפי צד זה כל שפטור מלשלם אינו מחזיר הפירות שאכל שהרי לא נתבטלה המתנה לפי שלא התנה שיחזירנה אלא כשהיא בעין. ומכח הסברא נ״ל כפי הצד הראשון דאם נאנס נתבטלה המתנה ואינו אלא כי אם נפקד בעלמא וחייב להחזיר הפירות. ויש סעד לזה ממה שחייבו אותו בפשיעה. דאי אמרת בשלמא דס״ל דלעולם אף אם נאנס נתבטלה המתנה וטעמא דפטור הוא משום דלא ירד המקבל לא בתורת שואל ולא בתורת ש״ש ניחא דבפשיעה מיהא חייב דלא גרע משומר חנם דכיון שלא קיים תנאו ונתבטלה המתנה חשיב כשומר חנם וחייב בפשיעה. אך אם אמרת דאם נאנס לא נתבטלה המתנה משום דזה לא התנה ע״מ שתחזירהו לי כל שנאנסה או נגנבה או נאבדה ובכלל דבריו שאמר שור זה נתון לך במתנה הוא שיהא פטור מהתשלומין ע״מ שאם תהיה בעין שיחזירנה לא ידעתי למה חייבו אותו בפשיעה שהרי כשנתנו במתנה הוא לפוטרו אף מפשיעה כמקבל מתנה ולא התנה עליו אלא שאם תהיה בעין בתשלום הזמן שיחזירהו לו. ועוד נראה להביא ראיה ממ״ש הרא״ש בפ׳ לולב הגזול ואם נגזל ממנו ולא החזירו כתב בעל העיטור ז״ל מסתברא אע״ג דחזרת דמים הוי חזרה כו׳ אתרוג דוקא קאמר לצאת בו ידי חובה ע״כ. ואם איתא דכל דפטור לשלם אף שלא נתקיים התנאי לא נתבטל המתנה למה לי חזרת דמים תיפוק ליה דכיון דנגנב ופטור מהגניבה לא נתבטלה המתנה ויצא בו ידי חובתו. וכ״ת דהרב בעל העיטור ס״ל דחייב בגניבה ואבידה וכמו שצדד שם הרא״ש ז״ל א״נ דאפשר דס״ל כהרא״ש דחייב אף באונסין הא ליתא דא״כ כשהרא״ש נשא ונתן שם בדין זה אם חייב באונסין והביא סברת יש אומרים וסברת ה״ר ישעיה למה לא הביא סברת בעל העיטור דאית ליה דחייב בגניבה אלא ודאי דס״ל להרא״ש דאין להכריח כלל מדברי בעל העיטור משום דאף אם נאמר דס״ל דפטור אף מגניבה אפ״ה איצטריך לטעמא דחזרת דמים משום דנהי דפטור מ״מ כיון שלא החזיר לא נתקיים התנאי ונתבטלה המתנה ולא יצא ידי חובתו ומשום הכי אתי עלה מטעם אי חזרת דמים חשיבי כחזרת החפץ ונמצא שקיים תנאו. וראיתי להרא״ש שם שכתב ולענין הדין אם הוא חייב באונסין י״א שאינו חייב באונסין שהרי במתנה נתנו לו ונהי נמי שלא החזירהו לו מ״מ שואל אינו וכן דעת ה״ר ישעיה ז״ל שהקשה מה יש בין מתנה ע״מ להחזיר לשואל בשניהם הוא שלו עד שיטלנו ושניהם אין הגוף קנוי לו ותירץ דמתנה ע״מ להחזיר אינו חייב באונסין דלהכי יהביה ליה למתנה מיהו כי איתיה בעיניה מיחייב לאהדורי ליה וכיון דאינו חייב באונסין קרינן ביה לכם אבל שואל שחייב באונסין לא קרינן ביה לכם ע״כ. והנה דברי הי״א נוטים לצד הראשון שכתבנו דכל שנאנס נתבטלה המתנה שהרי כתבו שאינו חייב באונסין שהרי במתנה נתנו לו ונהי נמי שלא החזירהו לו כלומר וכיון דלא קיים תנאו נתבטלה המתנה מ״מ שואל אינו שהרי לא נתחייב זה באונסין אבל כפי הצד השני לא יצדק לומר ונהי נמי שלא החזירהו לו שהרי לא היה התנאי אלא שאם יהיה בעין שיחזירהו וכן מ״ש מ״מ שואל אינו מורה דס״ל דנתבטלה המתנה אלא דאעפ״כ פטור משום דאינו שואל. אך דברי ה״ר ישעיה נוטים כפי הצד השני שכתבנו משום דאי אמרת בשלמא דמה שהוא פטור מן האונסין הוא משום דמה שאמר לו הרי הוא לך במתנה כוונתו היא שיהיה פטור מהאונסין ולא התנה עליו אלא שאם תהיה בעין שיחזירה לו אתיא שפיר מה שחילק דבמתנה ע״מ להחזיר קרינן ביה לכם לפי שפטור מהאונסין ושואל לא קרינן ביה לכם כיון שחייב באונסין אך אם מה שפטור מהאונסין הוא משום דאמרינן דנהי שנתבטלה המתנה לפי שלא קיים תנאו מ״מ אינו שואל אלא שומר בעלמא וכפי זה אם נאנס לא יצא י״ח משום דאיגלאי מילתא למפרע שנתבטלה המתנה א״כ לא יצדק לומר בזה דפטור האונסין הוא סיבה לומר דקרינן ביה לכם ואף שאפשר לדחוק וליישב דברי ה״ר ישעיה כפי הצד הראשון מ״מ יותר נוטים כפי הצד השני. (א״ה עיין מ״ש הרמ״ז בחדושיו לפ׳ לולב הגזול הנקרא כפות תמרים (דף מ״ג ע״ג) ובס׳ פרח מטה אהרן ח״א סי׳ קט״ז): כתב הריב״ש בתשובה סי׳ ב׳ וא״ת איך יחזיר המתנה והלא כו׳. ואיכא למידק אמאי לא קאמר דיתנה ע״מ שתחזיר לי תמורתה או בדמיה או בסחורה אחרת ועיין בתשובת מהרא״ש. תו איכא למידק במ״ש הריב״ש וכן צריך שיזכה לו במקומו המפקיד בקנין ע״י אחר כו׳ דהא דרב מיירי באומר לי מדקאמר בתחלת דבריו ואע״פ שאינו יכול להקדישה כו׳ ודין זה אינו אלא באומר לי ואם כן איך יכול לזכות לו ע״י אחר דהא איכא מ״ד דחייב בפשיעה ואיכא מ״ד דאף בגניבה ואבדה חייב וכמ״ש הרא״ש (א״ה בפרק הנזכר) ואם כן חובה הוא לו בזה ואין חבין לאדם שלא בפניו. וי״ל דשאני הכא דזה היה נוטל שכר טרחו וא״כ בלאו הכי היה חייב בגניבה ואבדה וא״כ אין כאן חובה. א״נ דהכא ברצון הנפקד היה דשלח למפקיד שיתנם לו במתנה ע״מ להחזיר:
כתב בעה״ת שער ב׳ ח״ב שאם אמר ע״מ שתחזירהו לי דאם מת הנותן ולא החזירו בחייו נתבטלה מתנתו דומיא דגט באומר ע״מ שתתן לי מאתים זוז דאמרינן לי ולא יורשי. ויש לגמגם בדינו דשאני התם דמלת לי מיותרת שהיל״ל ע״מ שתתני אבל הכא דלי איצטריך דהא ראוי לי קאמר מנ״ל לטפויי לי ולא ליורשיו נמי. שוב ראיתי להרשב״א שכתב ג״כ כדברי בעה״ת הביא דבריו מהריק״א סי׳ רמ״ב מעתה אין להשיב על דבריהם ז״ל ע״ש בב״י מ״ד. והקשה הרב מהר״ר יחיאל באסן ז״ל דמ״ש גבי תנאה דחזרה אמרינן דאי אמר לי ואיכא אומדן דעתא דצריך לו מיד צריך להחזירו מיד ואילו תנאי דנתינה אע״ג דאמר לי ואיכא אומדנא דצריך לו מיד יכול ליתנו לכשירצה. ותירץ דשאני הנאה דחזרה דלישנא דלי לא איצטריך לגופיה ומש״ה אמרינן דאתא לדרשא לומר הראוי לי בזמן הראוי לי והכריח מזה הרב ז״ל דלמ״ד לי ולא ליורשי גבי תנאה דחזרה אף שלא אמר לי אינו מחזירו ליורשיו דלישנא דחזרה למי שנתנה לו משמע דאלת״ה אימא דלי אתא לדרשא לומר לי ולא ליורשי עכ״ד הרב ז״ל. וצ״ע בזה דהבעה״ת בסוף שער ב׳ כתב דאפילו בתנאה דחזרה אם לא אמר לי מחזירו ליורשיו ואם אמר לי אינו מחזירו ליורשיו. ואפשר דבעיקר חילוקו דהרשב״א יודה בעה״ת דשאני תנאה דנתינה דלי איצטריך לגופיה אבל גבי חזרה דע״כ לדרשא תרתי דרשינן מיניה לי ולא ליורשי ולי בזמן הראוי לי דשקולים הם ויבאו שניהם. ומ״ש ה״ה ז״ל ויש לדקדק בע״מ שתחזירהו ולא אמר לי והמיתו והחזירו אם חייב לשלם כו׳ ל״נ ברור דע״מ שתחזירהו הוא כמו שהוא בחיים ובהקדש שאני דחי הוא כמו שהיה אבל מת לאו בתנאי התנה ודוק:
האומר לחבירו שור זה וכו׳ ע״מ שתחזירהו וכו׳. כתב הרב המגיד ז״ל, ויש לדקדק בעל מנת שתחזירהו ולא אמר לי והמיתו והחזירו אם חייב לשלם או לא וכו׳, פשט הדברים דהמיתו אפילו שעשאו נבלה דאין לה חסרון גדול מזה, ולכאורה הדבר תמוה דבגמרא בבא בתרא דף קל״ז [ע״ב] אמר רבא אמר רב נחמן שור זה נתון לך במתנה על מנת שתחזירהו לי הקדישו והחזירו הרי זה מוקדש ומוחזר, אמר ליה רבא לרב נחמן מאי אהדריה, אמר ליה ומאי חסריה, אלא אמר רב אשי חזינן אי אמר ליה על מנת שתחזירהו הא אהדריה, אי אמר ליה על מנת שתחזירהו לי מידי דחזי ליה קאמר ליה, נמצא דלמאי דסלקא דעתך מעיקרא דליכא לחלק בין לי לסתמא אי חסריה הרי לא קיים תנאו, וסברא זו לא נדחית אף לפי המסקנא דהא גם בלא אמר לי אמרינן הא אהדריה כלומר בעינו, הא אי חסריה אפילו באומר סתמא לא שמה חזרה, דבשלמא בהקדישו אף דלא אהדריה (על מנת) הרי לא חסרו ונמצא שכבר קיים תנאו, אבל אי חסריה דהיינו שהמית הדבר פשוט דאין כאן חזרה ואפילו שחטו שחיטה הגונה הא אמר רב נחמן פ״ק דחולין סכין של עכו״ם מותר לשחוט בה בשר, מקלקל הוא, ופסקו רבינו סוף פ״ז דהלכות עבודה זרה, ודוחק גדול הוא לומר דספיקו של הרה״מ ז״ל היינו [משום] דהוי מתקן כמו שכתב שם דכל כי האי הוי ליה לבאר, ולהמשנה למלך ז״ל ראיתי שכתב על דברי הרה״מ ז״ל וז״ל: לי נראה ברור דעל מנת שתחזירהו הוא כמות שהוא בחיים ובהקדש שאני דחי הוא כמות שהיה אבל מת לאו בהכי התנה ע״כ. משמע שהבין והמיתו שכתב הרה״מ היינו אפילו עשאו גיסטרא ודו״ק.
הקדישו וכו׳ אמר לו ע״מ שתחזירהו לי אינו קדוש וכו׳. נראה לכאורה דהוא הדין לענין מכר, שאם מכר לו והתנה על מנת שיחזירהו לזמן פלוני והקדישו שאינו קדוש, אך אין נראה דבמכר אין לחלק בין אמר לי לאומר סתמא דכיון דסופו להחזירו ורוצה הוא לקבל הדמים שנתן נמצא למפרע שהקדיש מה שאינו שלו, וזה הוא הטעם דבפרק י״א דהלכות מכירה הל׳ ט׳ כשהזכיר רבינו זה, לא חילק בין אמר לי ללא אך אם הקונה אינו חושש לקבלת מעותיו והקדישו בעוד שהוא בידו נראה פשוט דהרי הוא מוקדש דהא קיימא לן דהקדש ושחרור מפקיעין מידי שעבוד, ובשו״ת מהר״מ גאלנטי ז״ל סי׳ ס״ט חילק בין מכר למתנה לנדון דידיה, ודבריו מגומגמים במה שהביא ראיה מדין הקדש עיין עליו.
האומר לחבירו שור זה אני נותן לך במתנה ע״מ שתחזירהו וכו׳:
בההמ״ג ויש לדקדק בע״מ שתחזירהו ולא אמר לי והמיתו והחזירו כו׳ או דילמא מת לאו חזרה הוא. הנה דבר זה נפשט מפירוש הריב״ם בתוס׳ ב״מ צ״ז ד״ה זיל שלים ליה נרגא מעליא, דר״א דסבר שמין לגנב ולגזלן דהפחת שנפחתו השברים והנבילה משעת מיתה ושבירה עד העמדה בדין המה של בעלים וע״כ סבר דשנוי לא קני יעו״ש, א״כ הא הגמרא אמר בפרק הגוזל עצים דגזל בהמה והזקינה עבדים והזקינו אם שינוי לא קני מצי אמר הרי שלך לפניך, וז״ל הגמרא, ואי ס״ד סבר ר׳ מאיר שנוי במקומו עומד אפילו בהמה נמי, א״כ כיון דסובר דשנוי לא קני ולפיכך הפחת שפיחתו אחרי השבירה והמיתה הרי הן של בעלים, אמאי לא אמר על בהמה שמתה הרי שלך לפניך ומקיים בזה והשיב את הגזילה אשר גזל מ״מ [וכמו שאמרו ריש פרק הגוזל ד״ת גזילה המשתנית חוזרת כו׳ אשר גזל מ״מ] ועל כרחין דדוקא בהמה שהזקינה דהיא בעינא אבל לא מתה אם כי נשאר הנבילה של בעלים אינו מקיים והשיב את הגזילה רק כנגד דמי הנבילה, אבל מתה לגבי בהמה חיה אינה השבה כלל והוי כאילו השיב מקצתו או השיב עורה לבד למ״ד דשינוי לא קני ונפשט ספיקו של הרב המגיד דמתה אינה השבה כלל וכן כתב המשל״מ בפשיטות, ויעוין בדברי המאור בפרק הזהב דמחלק בין נשרף למת יעו״ש, ומטין דבריו לפן השני ודוק:
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמשנה למלךמעשה רקחאור שמחהכל
 
(יא) אסור לישראל ליתן מתנת חינם לגויא, אבל נותן הוא לגר תושב, שנאמר ״לגר אשר בשעריך תתנה ואכלה או מכור לנכרי״ (דברים י״ד:כ״א), במכירה, לאב במתנה, אבל לגר תושב בין במכירה בין במתנה, מפני שאתה מצווה להחיותו, שנאמר ״גר ותושב וחי עמך״ (ויקרא כ״ה:ל״ה), כלומר, לא יהיה זה העני פחות מגר תושב שהוא חי עמךג:
It is forbidden for a Jew to give a gentile a gift without charge. He may, however, give such a gift to a resident alien, as implied by Deuteronomy 14:21: "Give it to the stranger in your gates to eat or sell it to a gentile.⁠"
To a gentile, it must be sold; it may not be given. To a resident alien, by contrast, it may be sold or given. The reason for the distinction is that we are obligated to sustain a resident alien, as implied by Leviticus 25:35: "A stranger or a resident, he shall live among you.⁠"
א. ד (מ׳מתנת׳): לעכו״ם מתנת חנם. שינוי הסדר שלא לצורך.
ב. ב1: ולא. וכך ד (גם פ). אך לשון רבנו בכגון זה כבפנים.
ג. בד׳ לית מ׳כלומר׳. השמיט פירוש חשוב לפסוק קשה.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחעודהכל
אָסוּר לְיִשְׂרָאֵל לִתֵּן לְעַכּוּ״ם מַתְּנַת חִנָּם. אֲבָל נוֹתֵן הוּא לְגֵר תּוֹשָׁב. שֶׁנֶּאֱמַר (דברים י״ד:כ״א) לַגֵּר אֲשֶׁר בִּשְׁעָרֶיךָ תִּתְּנֶנָּה וַאֲכָלָהּ אוֹ מָכֹר לְנָכְרִי, בִּמְכִירָה וְלֹא בְּמַתָּנָה. אֲבָל לְגֵר תּוֹשָׁב בֵּין בִּמְכִירָה בֵּין בִּנְתִינָה מִפְּנֵי שֶׁאַתָּה מְצֻוֶּה לְהַחְיוֹתוֹ. שֶׁנֶּאֱמַר (ויקרא כ״ה:ל״ה) גֵּר וְתוֹשָׁב וָחַי עִמָּךְ:
אסור לישראל ליתן מתנות חנם עד וחי עמך. פ״ק דמס׳ ע״ז (דף ו׳):
אסור לישראל ליתן מתנת חנם לעכו״ם וכו׳ – מפורש סוף פ׳ בתרא דע״ז (עבודה זרה ס״ד) ולרב יהודה דאמר דברים ככתבן לגר בנתינה ולעכו״ם במכירה כדאיתא התם בהדיא:
אבל לגר תושב בין במכירה בין במתנה מפני שאתה מצווה להחיותו – מפורש בגמרא בפירקא בתרא דעבודה זרה דגר תושב מצוה להחיותו וכבר נתבאר פרק י״ד מהלכות איסורי ביאה אי זהו גר תושב ואין מקבלין אותו אלא בזמן שהיובל נוהג כמו שיתבאר שם:
אסור לישראל ליתן לעכו״ם מתנת חנם וכו׳ – ומה שקשה על זה ממ״ש בהלכות סוטה כתבתי שם:
אסור לישראל ליתן לעכו״ם וכו׳. בטור חו״מ סי׳ רמ״ט העתיק עכו״ם וכתב עליו הרב בית יוסף דלאו לאפוקי ישמעאלים אלא לאפוקי גר תושב, והרב ב״ח ז״ל יישב דברי הטור עיין עליו, ורבינו ג״כ לא יחלוק על זה דהא לנכרי כתב דהיינו שאינו מבני עמנו אף אם לא יעבוד עכו״ם, אך לא ידעתי למה לא ביאר רבינו לא כאן ולא בפרק י׳ דהלכות עבודה זרה דבמכירו או שכנו מותר כמו שכתב הרא״ש והטור יו״ד סי׳ קנ״א, גם התוספות בעבודה זרה דף כ׳ [ע״א ד״ה רבי יהודה] ובחולין דף קי״ד [ע״ב ד״ה רבי יהודה] וחילייהו מהתוספתא כי היכי דלא תקשה מההיא דשולח אדם ירך לנכרי וגיד
הנשה בתוכה, ואפשר דרבינו מודה לזה ולא ביארו מפני שזה מלתא דפשיטא היא דאין זו מתנת חנם, ועוד דלא גרע מפרנסת ענייהם שכתב רבינו סוף פרק י׳ דהלכות עבודה זרה, ועיין מה שכתבתי אני הצעיר שם.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחהכל
 
(יב) הנותן מתנה לעבד או לאשה, קנה הבעל והאדון, אלא שהאדון קונה הגוףא, והבעל קונה אותה לפירות.
When a person gives a gift to a Canaanite servant or a married woman, it is acquired by the husband or the owner. There is, however, a distinction between their powers of acquisition. The servant's master acquires the article itself, while the husband acquires merely the right to the benefit from the article.
א. ד: לגוף. אך לקמן ׳לפירות׳ מתאימה למ״ד, וכאן לא.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחעודהכל
הַנּוֹתֵן מַתָּנָה לְעֶבֶד אוֹ לְאִשָּׁה קָנָה הַבַּעַל וְהָאָדוֹן. אֶלָּא שֶׁהָאָדוֹן קוֹנֶה לַגּוּף וְהַבַּעַל קוֹנֶה אוֹתָהּ לְפֵרוֹת:
(יב-יד) הנותן מתנה לעבד עד וכן כל כיוצא בזה. פ״ק דקדושין ופרק בתרא דנדרים ובסנהדרין פ׳ בן סורר ומורה (דף ע״א):
הנותן מתנה לעבד או לאשה וכו׳ – זה פשוט בכמה מקומות.
ומה שכתב: שאין לבעל אלא אכילת פירות בלבד – מפורש בירושלמי פרק מציאת האשה אף על גב דעבד ר״מ עבד כרבו וזכתה אשה זכתה בעלה מודה שאין לבעל אלא אכילת פירות בלבד ומוסכם הוא:
הנותן מתנה לעבד וכו׳ קנה הבעל והאדון וכו׳. אין להוכיח מלשון זה דרבינו סבירא ליה כר׳ מאיר דמה שקנתה אשה קנה בעלה, דיש לומר דאדרבה מדהבעל אינו קונה אלא הפירות ולא הגוף שמע מינה דסבירא ליה בהיפך, אך מסקנא דרב ששת בקדושין דף כ״ג [ע״ב] דכשם שמה שקנה עבד קנה רבו כך מה שקנתה אשה קנה בעלה.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחהכל
 
(יג) נתן מתנה לאשה על מנת שאין לבעלה בה רשותא, ולעבד על מנת שאין לרבו בה רשותב, קנה האדון וקנה הבעל:
אבל הנותן מתנה לאשה או לעבד, והתנהג הנותן בגופה של מתנה שתהיה לכך ולכך, לא קנה האדון ולא קנה הבעל:
Even if a person gives a gift to a married woman on the condition that her husband have no authority over it, or to a servant on the condition that his master have no authority over it, the master or the husband acquires it.
If, however, one gives a gift to a married woman or to a servant and the giver stipulates that the gift itself may be used for only this or this purpose, the master or the husband does not acquire it.
א. ד (מ׳בה׳): רשות בה. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
ב. ד (מ׳בה׳): רשות בו. אך ׳בו׳ משמע בעבד, ואין לזה טעם.
ג. בד׳ נוסף: עמהן. ואין בכך צורך.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהמשנה למלךמעשה רקחמרכבת המשנהעודהכל
נָתַן מַתָּנָה לְאִשָּׁה עַל מְנָת שֶׁאֵין לְבַעְלָהּ רְשׁוּת בָּהּ. וּלְעֶבֶד עַל מְנָת שֶׁאֵין לְרַבּוֹ רְשׁוּת בּוֹ. קָנָה הָאָדוֹן וְקָנָה הַבַּעַל. אֲבָל הַנּוֹתֵן מַתָּנָה לְאִשָּׁה אוֹ לְעֶבֶד וְהִתְנָה עִמָּהֶן הַנּוֹתֵן בְּגוּפָהּ שֶׁל מַתָּנָה שֶׁתִּהְיֶה לְכָךְ וְכָךְ. לֹא קָנָה הָאָדוֹן וְלֹא קָנָה הַבַּעַל:
[ג] כר״א דאמר כל כה״ג כ״ע ל״פ דקני עבד וקני רבו ודלא כרב ששת דאמר דבהא פליגי רבנן ור״מ דרבנן סברי כיון דא״ל ע״מ אהני ליה תנאי וכן פסק רבינו תם אבל רבינו יצחק ב״ר שמואל פוסק כרב ששת שסוגית התלמוד בכ״מ כמותו בפסחים פ׳ האשה דאמר שנתנו לו ע״מ שאין לרבו רשות בו ובפ׳ בן סורר ומורה גבי עד שיאכל משל אביו ומשל אמו דאקני לה אחר ע״מ שאין לבעליך רשות בהן וכן בנזיר פ׳ מי שאמר שהקנה לה אחר ע״מ שאין לבעלה רשות בה ועוד מביא ר״י ראיה מפרק בתרא דנדרים דאמר רב ששת מה שאת נותנת לפיך קנתה אשה בלא בעלה אבל אמר לה עשי מה שתרצי קנה אותה הבעל ואמרינן שם כי אמר שמעתיה כר״מ והיינו כרב ששת דאי כר״א לא היה מועיל מה שאת נותנת לפיך אליבא דר״מ וגם שמואל סובר כרב ששת שאומר אפילו אמר מה שתרצי עשי לא קנה אותה הבעל מאחר שאמר לה ע״מ שאין לבעליך רשות בה וזה אינו מועיל לר״א ואע״פ שיש דוחקין בחילוקין לחלק בין אשה *) לעבד לצדדים לכאורה לא משמע אלא כרב ששת ע״כ מס״ה וכן בספר הזהיר פסק כרב ששת אבל רב האי ורב אלפס וראב״ן פסקו כר״א אך לא פירש אי כרבנן אי כר״מ וראבי״ה כתב שר״י פסק כרב ששת וכר״מ וגם כתב שר״ת פסק כן וכן בתוס׳. והנה ר״מ אליבא דרב ששת כבעמוד דוק ותשכח ע״כ: *) וכ״נ לראבי״ה דר״א ל״פ אדרב ששת אלא בעבד אבל באשה מודה ליה מדקאמר קני עבד וקני רביה ולא קמסיים קניא אשה וקני בעלה והא דרב ששת איירי בתרוייהו ש״מ דמודה ליה ע״כ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יב]

נתן מתנה לאשה ע״מ וכו׳ אבל הנותן מתנה לאשה – עיקר דברים אלו בנדרים פ׳ אחרון (נדרים פ״ח) דגרסינן התם המודר הנאה מחתנו והוא רוצה לתת לבתו מעות אומר לה הרי המעות אלו נתונין לך במתנה ובלבד שלא יהא לבעליך רשות בהן אלא מה שאת [נושאת] ונותנת לתוך פיך ע״כ במשנה. ובגמרא אמר רב לא שאנו אלא דאמר לה מה שאת [נושאת] ונותנת לתוך פיך אבל אמר (לה) מה שתרצי עשי קנה יתהון בעל ושמואל אמר אפילו אמר מה שתרצי עשי לא קנה יתהון בעל וכו׳. וזה פירש המחבר דבין לרב בין לשמואל על מנת שאין לבעליך רשות בהן לחודיה קנה יתהון בעל כסתמא דמתני׳ ובפירושא דמתניתין פליגי דרב סבר דלישנא דמתניתין דוקא כגון שייחד לה דבר כגון מה שתאכלי ומה שתשתי או מה שתלבשי וכיוצא בהן הא בכולל לעשות בהן כל מה שתרצה קנה יתהון בעל ושמואל אמר אפי׳ לא ייחד לה דבר אלא שאמר לה על מנת שאין לבעליך רשות בהן אלא מה שתרצי עשי לא קנה יתהון אבל מה שתרצי עשי לחודיה ואי נמי על מנת שאין לבעליך רשות בהן לחודיה קנה יתהון בעל עכ״ל הרשב״א ז״ל לפי שיטת המחבר. ועוד כתב ז״ל ובהכי מתרצה לי שמעתין כולה ופסק המחבר כשמואל דדיני נינהו וכן פסקו רבינו סעדיה ורבינו שמואל הנגיד בשם רב עמרם ז״ל. וכיון שכן מאי דאמרינן פ׳ בן סורר ומורה (סנהדרין ע״א) דקני לה אחר על מנת שאין לבעלה רשות בהן. וכן בנזיר פ׳ מי שאמר הריני נזיר ושמע חבירו הזכירו בלשון זה לאו דוקא דבהאי לישנא בלחוד סגיא דלא ליקני בעל אלא דהתם לאו דוכתא דהאי דינא ורישא דמתני׳ נקטינן. זו היא שיטה מחוורת ושיטות אחרות יש:
אבל הנותן מתנה לאשה וכו׳ – כתב הרב המגיד שפסק המחבר כשמואל דדיני נינהו. ויש לתמוה עליו דאדרבה כרב פסק וצריך טעם למה:
(יג-יד) אבל הנותן מתנה לאשה כו׳. כתב ה״ה שפסק כשמואל דדיני נינהו וכתב על זה מרן ז״ל ויש לתמוה דאדרבה כרב פסק וצריך טעם למה. ודברי מרן תמוהים דודאי מ״ש רבינו: ותעשי מה שתרצי. הכוונה היא או שאמר לה תעשי מה שתרצי שהרי גבי עבד כתב או ע״מ שתעשה בהם כל מה שתרצה ופשיטא דליכא עדיפות לעבד מהאשה ואם כן ע״כ פסק כשמואל וכמו שכתב ה״ה וזה פשוט. ומ״ש עוד ה״ה ופסק המחבר כשמואל דדיני נינהו וכן פסק רבינו סעדיה ור״ש הנגיד בשם רב עמרם ז״ל דוקא במה שפסק כשמואל ס״ל כרבינו. אך לרבינו שמואל ס״ל דשמואל לא פליג אדרב אלא דס״ל דהלכתא כרבנן ואי אמר מה שתרצי עשי לחוד או על מנת שאין לבעליך רשות בהם לחודיה לא קנה בעל. ולדידיה ההיא דבן סורר ודנזיר בדוקא הם כ״כ הר״ן ז״ל בנדרים יע״ש:
נתן מתנה לאשה ע״מ שאין לבעלה רשות בה וכו׳. הדבר מבואר כשמש דרבינו פסק כשמואל דבעל מנת מה שתרצי עשי אף דגרע ממה שאת נותנת לתוך פיך מהני, דאילו לרב מתניתין דוקא קתני וכמו שכתב הרב המגיד ז״ל, ולא ידעתי מאי האי דכתב הרב כסף משנה ז״ל כתב הרב המגיד שפסק המחבר כשמואל דדיני נינהו, ויש לתמוה עליו דאדרבה כרב פסק וצריך טעם למה ע״כ, ואיני יודע לשער איך פשיטא ליה דפסק כרב עד שנתקשה לו דצריך טעם למה פסק כרב, ועוד דהרב כ״מ עצמו בפ״ז דהלכות נדרים הל׳ י״ז הביא על דברי רבינו כל דברי הר״ן ז״ל שכתב בפשיטות דרבינו פוסק כשמואל אלא שמיצע את הדרך, גם בפ״א דהלכות עירובין ה״כ כתב בשם הר״ן פ״ב דביצה דהא דאוקמוה בנדרים בשיש לה בית באותו חצר הני מילי לר׳ מאיר דאמר אין קנין לאשה בלא בעלה אבל לרבנן דפליגי עליה לא צריכינן שתהא לה חצר באותו מבוי וזה דעת רבינו והרי״ף עכ״ל, וידוע דרב כר׳ מאיר אמרה לשמעתיה כדאיתא התם להדיא, דלשמואל דסבירא ליה כרבנן לא צריכינן להך אוקימתא גם קושיות אחרות הקשה עליו הרב תוספות יו״ט ז״ל שם בנדרים, והרב גידולי תרומה דף שע״ו ומה נעני אנן יתמי דיתמי.
אבל הנותן מתנה לאשה וכו׳. עיין מ״מ, והכ״מ השיג על המ״מ ודברי הכ״מ תמוהים דבהדיא פסק רבנו בפרקין הי״ד או ע״מ שתשתי וכו׳ בלא רשות הבעל לא קנה הבעל דהיינו כשמואל וכ״כ הבני משה בלקוטים.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהמשנה למלךמעשה רקחמרכבת המשנההכל
 
(יד) כיצד, הנותן מתנה לאשה ואמר לה, הרי המעות האלו נתונים לך במתנה על מנת שתאכלי בהם ותשתי, או על מנת שתלבשי בהםא, או על מנת שתעשי בהםב מה שתרצי, בלא רשות בעליךג, לא קנה הבעל, וכן אם אמר לעבד, על מנת שתאכל בהם ותשתהד, על מנת שתצא בהן לחירות,⁠ה לא קנה אדון. וכן כל כיוצא בזה:
What is implied? When a person gives a gift to a married woman and tells her: "This money is given to you as a gift on the condition that you use it for clothing, that you use it for beverages or that you do with it what you desire without the permission of your husband,⁠" the husband has no authority over it.
Similarly, if a person told a servant: "This money is given to you as a gift on the condition that you use it for food and drink, that you use it to obtain your freedom or that you do with it what you desire without the permission of your master,⁠" the master has no authority over it. The same principles apply in all analogous situations.
א. ד (מ׳שתאכלי׳): שתלבשי בהן או על מנת שתשתי בהם. אך לחם לאכול קודם לבגד ללבוש.
ב. ד (מ׳או׳): ותעשי. טשטש את הכוונה, וע׳ במפרשים שיש כאן חשיבות ל׳או׳.
ג. ד: הבעל. שינוי לשון לגריעותא.
ד. בד׳ (גם פ) נוסף: בהן. ואין בכך צורך.
ה. בד׳ (גם פ) נוסף: או על מנת שתעשה בהם כל מה שתרצה בלא רשות אדון שלך. אך בכתבי⁠־היד לית, והוא ברור מהאמור לפני כן.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחמרכבת המשנהעודהכל
כֵּיצַד. הַנּוֹתֵן מַתָּנָה לְאִשָּׁה וְאָמַר לָהּ הֲרֵי הַמָּעוֹת הָאֵלּוּ נְתוּנִים לְךָ בְּמַתָּנָה עַל מְנָת שֶׁתִּלְבְּשִׁי בָּהֶן אוֹ עַל מְנָת שֶׁתִּשְׁתִּי בָּהֶם וְתַעֲשִׂי מַה שֶּׁתִּרְצִי בְּלֹא רְשׁוּת הַבַּעַל. לֹא קָנָה הַבַּעַל. וְכֵן אִם אָמַר לְעֶבֶד עַל מְנָת שֶׁתֹּאכַל בָּהֶן וְתִשְׁתֶּה בָּהֶן. עַל מְנָת שֶׁתֵּצֵא בָּהֶם לְחֵרוּת. אוֹ עַל מְנָת שֶׁתַּעֲשֶׂה בָּהֶם כׇּל מַה שֶּׁתִּרְצֶה בְּלֹא רְשׁוּת אָדוֹן שֶׁלְּךָ. לֹא קָנָה הָאָדוֹן. וְכֵן כׇּל כַּיּוֹצֵא בָּזֶה:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יב]

כיצד הנותן מתנה וכו׳ ע״מ שתצא בהן לחירות – בהך א״צ שיאמר אין לאדון שלך רשות בהן דודאי דע״מ שתצא לחירות סגי כדמשמע בפ״ק דקדושין וכנראה מדברי רבינו ז״ל בהל׳ עבדים פרק ה׳ ובאינך ודאי דבעינן שיאמר ג״כ ע״מ שאין לאדון שלך רשות בהן דתרתי בעינן כדאמר שמואל ואע״פ שרבינו ז״ל כללם יחד אין לחוש בכך. כתב הרב ב״י בספר כ״מ על מ״ש ה״ה ז״ל שפסק רבינו כשמואל דיש לתמוה עליו דאדרבה פסק כרב וכו׳. לא הבינותי זה דאיך אפשר דרבינו ז״ל פסק כרב דתרתי הזכיר דסגי ולרב לא סגי בהני תרתי והם דברים פשוטים ואולי ט״ס הוא:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יג]

וכן אם אמר לעבד וכו׳ או ע״מ שתעשה בהם וכו׳. הלשון מגומגם דמשמע דהעל מנת שתעשה בהם כל מה שתרצה הוא דבעינן בלא רשות האדון, אבל בעל מנת שתאכל בהם וכו׳ לא בעינן שיאמר בלא רשות האדון, ואילו בתנאי האשה הצריך בלא רשות האדון בשתיהם כמבואר, ובדפוס ״מגדל עוז״ ראיתי שנמחק האי או על מנת עד תיבת שלך, ונראה שגם אותה גירסא אינה מכוונת דלמה ישמיט רבינו חלוקא זו בדין העבד, הרי דין העבד מוסכם דמה שקנה עבד קנה רבו ובהכרח צריך תנאי גמור ומוחלט לשיזכה לעצמו, לכך נראה דבהכרח כוונת רבינו דהך בלא רשות אדון אכולהו קאי דסמך על המבין, דודאי דין העבד כדין האשה ולא נשתנה אלא בעל מנת שתצא בהם לחירות דזה לא שייך גבי אשה, והתוספות יו״ט ז״ל חלק על דברי הר״ן ז״ל בפירוש כוונת רבינו מכח דקדוק זה, ולענ״ד העיקר כמו שכתבתי. ועיין בשו״ת לחם רב ז״ל סי׳ י״ב שנתאמץ להקשות על רבינו ע״פ דברי הריב״ש ז״ל סי׳ רט״ו שכתב דלרבינו גם שמואל כר׳ מאיר ותירוץ הגמרא כגון שיש לה חצר באפי נפשה וכו׳ אתי גם לשמואל, וכיון שכן תקשה לרבינו דבפרק א׳ דעירובין לא חילק רבינו שום חילוק, והרואה יבחין שדברי הר״ן ז״ל עיקר.
כיצד וכו׳. עיין מ״ש פ״א מהל׳ עירובין ה״כ ופ״ג מהל׳ קרבן פסח ה״ב.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחמרכבת המשנההכל
 
(טו) הנותן כל נכסיו לעבדו מתנהא, קנה עצמו ויצא בן חורין וקנה שאר הנכסים. ואם שייר כל שהוא, אפילו מיטלטלין, לא קנה כלום, שאין זה גט חירות גמור, שהרי שייר בו בגט, ומתוך שלא נשתחרר לא קנה כלום:
When a person gives all his possessions to a servant as a gift, the servant acquires himself, and he becomes a free man. He then acquires all the other property.
If, however, the master retains for himself even the slightest amount of property - even movable property, the servant does not acquire anything.
The rationale is that the deed is not a complete bill of freedom, for the master retains some connection to the bill of transfer. Therefore, the servant is not freed, and since he is not freed, he does not acquire anything.
א. בד׳ לית. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
משנה תורה דפוסיםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחעודהכל
הַנּוֹתֵן כׇּל נְכָסָיו לְעַבְדּוֹ קָנָה עַצְמוֹ וְיָצָא בֶּן חוֹרִין וְקָנָה שְׁאָר הַנְּכָסִים. וְאִם שִׁיֵּר כׇּל שֶׁהוּא אֲפִלּוּ מִטַּלְטְלִין לֹא קָנָה כְּלוּם שֶׁאֵין זֶה גֵּט חֵרוּת גָּמוּר שֶׁהֲרֵי שִׁיֵּר בּוֹ בְּגֵט וּמִתּוֹךְ שֶׁלֹּא נִשְׁתַּחְרֵר לֹא קָנָה כְּלוּם:
הנותן כל נכסיו לעבדו עד סוף הפרק. בגיטין פ׳ השולח (דף מ״ב):
הנותן כל נכסיו לעבדו וכו׳ – כבר הבאתי למעלה משנה זו.
ומ״ש: אפילו מטלטלין וכו׳ – מבואר בפרק מי שמת (בבא בתרא ק״נ) עשו מטלטלין שיור אצל העבד. ואפילו במסיים בפירוש המטלטלין שהוא משייר וטעמא משום דלא כרות גיטין הוא כאוקימנא בתרייתא. ופי׳ הרב אלפסי ז״ל פרק קמא דגיטין דכיון דשייר ליה קרקע כל שהו וכתב הכי בגיטא הוה ליה לרביה זכותא בגויה דגיטא וכגון זה אינו גט כריתות דבעינן דליהוי גיטא דחירותא כוליה לעבדא וליכא עכ״ל. ומתוך לשון זה שאפילו כתב לו בפירוש עצמך ונכסי קנויין לך חוץ מקרקע כל שהוא לא יצא בן חורין. אבל יש מפרשים דלאו כרות גיטא הוא כיון שיש שם שיור בדבור שהוא משתחרר דקאמר כל נכסיו ואינו מתקיים כולו אבל אם כתב לו בפירוש עצמך ונכסי קנויין לך חוץ מקרקע פלונית כיון שאין שום שיור במלה שהוא משתחרר בה שהיא מלת עצמך יצא לחירות וקנה כל הנכסים חוץ מאותה קרקע ולשון המחבר נוטה ללשון הרי״ף ז״ל:
הנותן כל נכסיו לעבדו – כתב ה״ה ז״ל ולשון המחבר נוטה ללשון הרי״ף ז״ל. כוונתו דמ״ש רבינו ז״ל שהרי שייר בו בגט משמע כיון דאיכא שיור בגט לא מהני ואילו עיין הרב ז״ל בהל׳ עבדים בדין זה לא היה לו לכתוב נוטה דשם כתב בפירוש כדברי הרי״ף ז״ל שכתב שם בריש פ׳ שביעי וז״ל לפיכך הכותב לעבדו עצמך וכל נכסי קנויים לך חוץ ממקום פלוני או חוץ מעלייה פלונית אין זה כורת והגט בטל וכו׳:
הנותן כל נכסיו לעבדו קנה עצמו וכו׳. כתב הרב המגיד ז״ל, ואפילו במסיים בפירוש המטלטלין שהוא משייר וכו׳, ע״כ. זה לא נתבאר בדברי רבינו כאן, אך בריש פ״ז דהלכות עבדים ביארו רבינו וגם שם כתב לפיכך הכותב לעבדו עצמך וכל נכסיי קנויין לך חוץ ממקום פלוני או חוץ מטלית פלוני אין זה כורת והגט בטל וכו׳, וקצת תימה על הרה״מ ז״ל שהוצרך לזה מסתימות לשון רבינו שהרי כתב ולשון המחבר נוטה ללשון הרי״ף ז״ל ע״כ, שהרי מפורש הוא בדברי רבינו, וכן הקשה הרב לח״מ ז״ל.
משנה תורה דפוסיםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144